Grad Trebinje
Hercegovina

Mostar više nema nazive ulica ustaških zločinaca

Mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane, odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

S 25 glasova za, te 8 suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića, te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Aleksa Šantić, Tin Ujević, fra Ljudevit Lasta, Ico Voljevica, Humska, i Ciglana.

Burna rasprava prethodila je ovoj odluci, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se podnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je kako su naveli u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav za Dom spremni, zatim primjedba se odnosila i na ulicu koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji, kako su kazali, nema nikakve veze s Mostarom ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, godinama se pitanje ovih spornih ulica nije moglo riješiti, no nakon pritiska javnosti i međunarodnih zvaničnika pokrenut je postupak za promjenu naziva ulica, prenosi N1.

Odluku Gradskog vijeća Mostara pozdravio je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

“Visoki predstavnik pozdravlja odluku Gradskog vijeća Mostara da se ukinu kontroverzni nazivi ulica povezanih sa ideologijom Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, te da se nađu odgovarajuća nova imena koja nadilaze podjele i daju osjećaj ponosa u svakom građaninu Mostara,” kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je visoki predstavnik pozvao i druge gradove i opštine u Bosni i Hercegovini koje imaju nazive ulica ili javnih ustanova po kontraverznim ličnostima da prate primjer Mostara i učine isto.

Takođe se oglasila i američka ambasada u BiH, koja je saopštila da je vrijeme da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, se ugledaju na Mostar i promijene nazive ulica u svojim sredinama koje nose imena nečasnih.

(BN Foto: N1)

Komentar