Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Može li 100 KM od Vlade pred izbore išta popraviti?! (Video)

Problemi mladih u Republici Srpskoj na samim su marginama. Loši uslovi života, nezaposlenost, nesigurna radna mjesta i slaba finansijska situacija, tjeraju ih da traže  svoju sreću u inostranstvu. U moru životnih teškoća, može li Vladinih 100 KM išta popraviti?

“Na mladima svijet ostaje” – rečenica koja budi nadu da će mlada snaga donijeti promjene na bolje. A kako je biti mlad čovjek u Republici Srpskoj?

Nikola Stjepanović, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske, za BN je govorio o problemima ove populacije:

“Što se tiče najvećih problema koje mladi imaju, nekako uvijek se osvrćemo na istraživanje koje je rađeno za omladinsku politiku Republike Srpske, rađeno je na preko 2.000 u 34 opštine, pa je i najrelevantnije. U tom istraživanju mladi su istakli da su im najveći problemi manjak zaposlenja, odnosno čak na prvom mjestu istakli su standarde života.

Umjesto da mladima daje vjetar u leđa, počev od besplatnog školovanja, preko mogućnosti zaposlenja, pa do finasijske stabilnosti, Vlada Republike Srpske podijeliće im, kaže, 100 maraka i to nekada pred izbore. Istina, predsjednik Radovan Višković, još ne zna da li samo nezaposlenima.

Može li 100 KM vratiti moral studentima, onim najboljim stručnjacima iz bilo koje oblasti da će jednoga dana u Republici Srpskoj, na legalnom, a ne namještenom konkursu dobiti posao? Jer isti oni koji sada kupuju glasove sa mizerijom su isti oni, koji su pred prošle parlamentarne izbore jasno poručili da je sve zabluda, ako niste u sistemu vlasti.

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP, za BN kaže, da je SNSD htio pomoći građanima Republike Srpske , imali su načina: “Trebali su samo pustiti da zakon koji je već donesen da se ukinu akcize na gorivo da se smanji cijena goriva za 0,50 pfeninga oni bi time puno više pomogli ljudima, jer  jedan rezervoar bi automatski značio 30 KM manje 5 mjeseci koliko to traje do istog tog perioda to je više od 150 KM po porodicama, puno više nego ta priča od 100 KM.”

Ivanić, dodaje da građani treba da uzmu tih 100 KM,  ali da shvate da to nije nikakva pomoć, nego pokušaj kupovine glasova I da trteba da SNSD kazne na izborima.”

Vlast narodnim novcem pokušava kupiti naklonost mladih, koji su samo jedna fioka u ladici predizbornih obećanja, smatraju naši sagovornici.

Sociolog Stanislav Tomić, kaže za BN da je svaka pomoć od strane države dobrodošla, ali da ovo nije sistemska mjera i da teško može bitno popraviti položaj mladih i riješiti neka ključna pitanja s kojima se suočavaju mladi ljudi u državi.

Prema nekim istraživanjima, 70% mladih, koji žele napustiti BiH, neće ostati zbog 100KM, a priliku da svojim glasom donesu društvene promjene imaće na izborima.

Komentar