Grad Trebinje
Republika Srpska

Može li Miličević POMIRITI POSVAĐANU OPOZICIJU: Šta se dešavalo na slavi SDS u Tesliću

Predsjednik SDS Milan Miličević uspio je na jednom mjestu okupiti sve lidere opozicionih partija, što se do juče činilo skoro nemogućim, pa je u javnosti već otvorena rasprava da li je na pomolu pomirenje i ponovno ujedinjenje opozicije.

Iako okupljanje opozicije nije uslijedilo kako bi zakopali ratne sjekire i razgovarali o budućoj  saradnji, već su se na istom mjestu našli kako bi proslavili krsnu slavu SDS Petrovdan, sama činjenica da su se svi odazvali govori da možda ima nade za njihovo pomirenje.

Miličević je još prošli mjesec najavio da će pokušati okupiti opoziciju kako bi na sljedećim izborima mogli poraziti vladajuću većinu.

Zajednički cilj

– SDS je spremna da okupi sve političke partije, društvene grupe i pojedince koje imaju za cilj promjenu SNSD-ove vlasti, koja je unazadila sve bitne segmente života u Srpskoj, prije svega ekonomske i demografske – rekao je ranije Miličević za Srpskainfo.

On je dodao da će SDS, bez obzira na to što se dešavalo, pozvati sve one koji opoziciono razmišljaju na razgovor i dogovor o zajedničkom djelovanju u cilju promjene vlasti u Srpskoj.

SDS proslavio krsnu slavu
FOTO: SDS

– I to se svakako odnosi na Nebojšu Vukanovića i Listu za pravdu i red, kao i na PDP i na Jelenu Trivić i NF – rekao je ranije Miličević, koji je u srijedu na proslavu krsne slave SDS u Teslić doveo Vukanovića, Trivićevu i Branislava Borenovića.

Za razliku od Miličevića, isto to nije pošlo za ruku Trivićevoj kojoj na osnivačku skupštinu stranke, krajem maja ove godine, nije došao niko iz opozicije.

Ratne sjekire nisu zakopane

Izvor Srpskainfo iz SDS rekao je da to što su se svi okupili na slavi te stranke u Tesliću ne znači automatski da su ratne sjekire zakopane.

SDS proslavio krsnu slavu
FOTO: SDS

Naš izvor kaže da su Vukanović i predstavnici PDP bili poprilično suzdržani prema Trivićevoj, a i ona prema njima, te da se nisu čak ni pozdravili.

Trivićeva je, dodaje naš izvor, sjedila za jednim dijelom stola u društvu poslanika Radislava Dončića iz Narodnog fronta i načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice iz SDS, dok su Vukanović, Borenović, Igor Crnadak i Vukota Govedarica sjedili na drugom kraju stola u društvu Miličevića.

– Trivićeva nije dugo bila na slavi, i tom prilikom nije uopšte razgovarala s Borenovićem i Vukanovićem – otkriva naš izvor.

Borenović je kratko potvrdio za Srpskainfo da je otišao u Teslić na poziv Miličevića kako bi prisustvovao slavi i godišnjici partije, jer to čini svake godine.

– Iskoristio sam priliku da zajedno s Miličevićem i Vukanovićem, te šefovima klubova SDS i PDP, Vukotom Govedaricom i Igorom Crnatkom, porazgovaram o našem opozicionom djelovanju, posebno o zajedničkom radu u Klubu poslanika u Predstavničkom domu PS BiH i saradnji u NSRS. Mnogo je velikih i složenih izazova pred nama i važno je da ključni opozicioni partneri imaju korektnu i iskrenu komunikaciju – rekao je Borenović, koji je izbjegao da odgovori da li je razgovarao i s Trivićevom.

Početak homogenizacije

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da je SDS jedina opoziciona stranka koja bi mogla da okupi sve opozicionare i zakopa ratne sjekire među njima.

– To govorim iz razloga jer u tokom sukobu koji se desio u proteklih par mjeseci na relaciji Vukanović – Trivićeva, Stanivuković – Vukanović – Trivićeva, te PDP – Trivićeva, jedino SDS nema loše odnose ni sa jednom od te tri stranke. Mislim da bi ovo okupljanje na slavi SDS definitivno mogao biti početak jedne homogenizacije opozicije u Srpskoj – ocjenjuje Tojagić za Srpskainfo.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On ističe da se čini da su se početni stavovi i mišljenje o vlastitoj veličini stranke, kada je u pitanju Trivićeva, u međuvremenu promijenili.

Tojagić kaže da je Trivićeva vjerovatno postala svjesna da udaljavanje od ostatka opozicije definitivno neće ništa dobro donijeti ni njoj ni njenoj stranci na narednim lokalnim izborima.

– Svjesna je isto tako da će napraviti veliku štetu opoziciji u cjelini. S te strane mislim da je došlo do revidiranja stavova i približavanju prema dijelu opozicije, tačnije prema SDS – ističe Tojagić.

CRVENE LINIJE

Lider pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović ranije je rekao za Srpskainfo da se moraju znati crvene linije u opoziciji ako se želi međusoban iole korektan odnos. Vukanović je naglasio da se uvijek povlačio „zbog opšte stvari“ tako da mu nije problem da zaboravi na neke nesuglasice iz prošlosti. Međutim, istakao je da neće tolerisati koketiranje bilo kojeg opozicionara sa vlašću u Srpskoj.

srpskainfo.com

Komentar