Grad Trebinje
Republika Srpska

Može li Srpska spriječiti gubitak 1,5 milijarde KM u sporovima sa Slovenijom i Hrvatskom?

Još se nisu smirile trzavice zbog brojnih izgubljenih arbitraža koje su prouzrokovale ogromne finansijske udare na sektor elektroprivredeu Republici Srpskoj, a već se pojavljuju informacije o novim prijetnjama.

Tako bi pored već jedne koju smo izgubili, u oktobru mogla da bude aktivirana druga arbitraža Elektrogospodarstva Slovenije protiv Rudnika i termoelektrane Ugljevik teška više od milijardu maraka.

Nad elektro-energetskim sektorom Republike Srpske nadvila se nova prijetnja. Drugi arbitražni postupak Elektrogospodarstva Slovenije protiv BiH težak 1,3 milijarde maraka koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu je u fazi mirovanja, ali još samo nekoliko mjeseci.

– To je postupak koji je trenutno do 30. septembra u fazi mirovanja. Zašto je u fazi mirovanja? Jer je u isto vrijeme vođen i ovaj postupak pred međunarodnom arbitražom u Beogradu i čeka se na završavanje tog postupka da bi se vidjelo šta će biti dalje sa ovim arbitražnim postupkom – kaže Mira Pekić, poslanica PDP a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U izvještaju Pravobranilaštva BiH, koji je u posjedu BN Televizije, precizira se da je u pitanju spor koji je prvo pokrenut u Srbiji, nakon čega su Slovenci pokrenuli i arbitražu u Vašingtonu. Zato je drugi spor privremeno stavljen u stanje mirovanja.

Đokić: Nema problema

“Dana 19.12.2023. godine, na bazi dogovora, obje strane u arbitražnom postupku obavijestile su arbitražno vijeće u Vašingtonu da su donesene odluke u arbitražnom postupku koji se vodio po Zakonu o arbitraži Republike Srbije, te predložile da predmetni postupak u Vašingtonu i dalje bude u statusu mirovanja, što je i prihvaćeno -navodi se u izvještaju.

Dok je ovaj slučaj bio na čekanju, prethodni je okončan prije godinu dana nakon čega je Rudnik i termoelektrana Ugljevik pristao da Slovencima isplati 130 miliona maraka odštete plus skoro isti iznos kamata, kao i da im isporučuju trećinu proizvedene struje. Predstavnici vlasti su još ranije poručili da je ovo za njih zatvoreno pitanje.

Petar Đokić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Što se tiče arbitraže koja se odnosila na RiTE Ugljevik to je završeno mi smo sada u postupku izvršenja arbitražne odluke i to teče jednim svojim normalnim tokom i tu nema nikakvih problema niti će to negativno pogoditi Elektroprivredu i Republiku Srpsku – poručio je krajem maja ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Govedarica: “Neka Dodik iskoristi svoje veze”

Šta će biti sa novim sporom koji je na čekanju, nakon septembra za sada nije poznato. Međutim tu nije kraj. U izvještaju Pravobranilaštva o sporovima koji mogu imati posljedice po budžet se pominje i spor Hrvatske protiv Rudnika i termoelektrane Gacko težak skoro 200 miliona maraka.

– Imajući u vidu da je Dodik zajedno sa Čovićem, Plenkovićem, Milanovićem, napravio i te kako dobre međusobne srpsko-hrvatske odnose ako i u šta možemo da polažemo nadu jeste u ishod tih odnosa kada je u pitanju bilo koja problematika koje se tiču dvije države. Očekujemo od Dodika da iskoristi sve one veze koje je uspio da izgradi sa svojim partnerima i da se nađe neko adekvatno rješenje – poručio je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica. 

Vukota Govedarica SDS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kada se saberu vrijednosti arbitražnih sporova protiv subjekata u Republici Srpskoj, ali i Federacji BiH koji su u toku ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde konvertibilnih maraka. Uprkos uvjeravanjima političara da opasnosti nema, jasno je, da su u pitanju potencijalno drastični finansijski udari, piše BN Televizija.

Komentar