Grad Trebinje
Hercegovina

Mrkonjići – Misionarsko mjesto brojnih poklonika

U Duhovnom centru u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog, kod Trebinja u toku je druga faza radova i izgradnja vidikovca jer je to postalo misionarsko mjesto brojnih poklonika, posebno nakon što su ove godine otkrivene i mošti svetiteljeve majke Svete Ane, izjavila je danas Srni igumanija Petropavlovog manastira Pavla.

“U okviru Duhovnog centra u Mrkonjićima u toku je izgradnja temelja i ostalih betonskih radova za vidikovac, koji se pravi iznad manastira i koji će imati veliki amfiteatar, poput onog na Hercegovačkoj Gračanici”, navela je igumanija Pavla.

Mati Pavla rekla je da je na tom vidikovcu i u amfiteatru u planu da se održavaju predavanja i drugi kulturno-umjetnički događaji za posjetioce, posebno za “Dane svetog Vasilija” koji se organizuju povodom 12. maja – Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Ona je napomenula da se vidikovac gradi u okviru druge faze radova u Duhovnom centru Mrkonjići, a uz njega će biti izgrađena i biblioteka i još nekoliko neophodnih prostorija.

Mati Pavla je podsjetila da je novoizgrađeni kompleks u Mrkonjićima oko Crkve Svetog Vasilija, namijenjen, prije svega, za monaštvo i sveštenstvo.

Ona je istakla da je u trećoj fazi u planu izgradnja Parohijskog doma, kao i pješačke staze koja će ga povezati sa vidikovcem i konakom manastira, a biće izgrađen i parking za posjetioce.

Mati Pavla je ukazala na značaj Duhovnog centra u Mrkonjićima, u koji dolazi sve više ljudi, posebno od kada su ove godine u rodnom selu svetitelja otkrivene i mošti Svete Ane – majke Svetog Vasilija.

“Znamo kakvo je poštovanje Svetog Vasilija u Hercegovini i dobro je da imamo jedno tako važno mjesto. Mrkonjići postepeno postaju i misionarsko mjesto i, pored toga što će tu biti značajan Duhovni centar, Mrkonjići će sigurno imati i jednu veliku misiju u narodu”, navela je igumanija Pavla.

Ona je rekla da su već godinu dana ustanovljena redovna bogosluženja u Mrkonjićima, koji su metoh trebinjskog Petropavlovog manastira, pa su tamo uvijek najmanje dvije sestre da mogu da prime poklonike i upoznaju ih o značaju tog svetog mjesta.

U okviru prve faze izgradnje Duhovnog centra Mrkonjići, vrijedne oko 2,5 miliona KM, završen je novoizgrađeni kompleks uz postojeću crkvu Svetog Vasilija, izgrađenu na temeljima svetiteljeve rodne kuće.

U prvoj fazi uređeno je 300 metara kvadratnih površine, izgrađen konak za vjernike i pomoćne prostorije za monahinje, a sve u hercegovačkom kamenu i drvetu i u pravoslavnom duhu.

Radove su finansirale Vlade Republike Srpske i Srbije, grad Trebinje i brojni donatori, a prvoj liturgiji u novoizgrađenom Duhovnom centru prije dvije godine prisustvovala je i tadašnji predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Komentar