Grad Trebinje
Hercegovina

Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija, besplatan prevoz za vjernike

U Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u selu Mrkonjići danas će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, na praznik posvećen ovom svetitelju, a vjernici će imati priliku da se prvi put pomole, poklone i cjelivaju mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija.

Obilježavanje praznika u rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja pravoslavlja, koje svake godine okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine, ali i hodočasnika iz drugih krajeva svijeta, počeće jutrenjem u 8.00 časova.

Od 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju predvodiće NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, najavljeno je iz Gradske uprave Trebinje.

Vjernici će moći da se pomole, poklone i cjelivaju mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija, koje su prije nekoliko dana smještene u kivot – poklon bratstva Manastira Ostrog, koji se nalazi u manastirskoj crkvi u Mrkonjićima.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški – iscjelitelj najtežih bolesti i muka

Povodom ovog praznika, Grad Trebinje organizuje besplatan autobuski prevoz za vjerni narod do Mrkonjića, sa polaskom u 7.30 časova, sa parkinga u krugu nekadašnje kasarne.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 12. maja slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog iscjeliteljskih moći njegovih moštiju naziva i Čudotvorcem.

Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Hercegovci na putu hodočašća

Samo nekoliko dana prije proslavljanja njegovog praznika, 12. maja, u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog – Mrkonjićima u Trebinju pronađene su mošti Svete Ane, majke ovog velikog svetitelja.

Kosti Svete Ane smještene su u drveni kivot /dar ostroškog bratstva/ i biće svečno iznesene na liturgijsko svenarodno poklonjenje na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, 12. maja u manastirskoj Crkvi. 

Komentar