Grad Trebinje
Trebinje

Muzička škola ispratila devetu generaciju maturanata

Srednja muzička škola u Trebinju promovisala je sinoć svoju devetu generaciju maturanata, svečanošću u koncertnoj sali škole, na kojoj su učenicima po tradiciji dodijeljeni i prigodni darovi.

Školovanje je uspješno završilo sedam učenika, a đak generacije je Anja Riđešić, koja je uporedo završila dva odsjeka trebinjske muzičke škole.

„Ovo su zaista bile četiri divne godine za mene. Iza ove četiri godine stoji dosta napornog rada truda, mnogo provedenih sati vježbe za svojim instrumentom, ali sve se na kraju isplatilo – ovom titulom đaka generacije“, kaže Anja.

muzicka-skola-maturanti-2.JPG (123 KB)

Đak generacije – Anja Riđešić

Ljubav prema muzici i klaviru odvešće je na dalje usavršavanje – na muzičku akademiju u Novom Sadu.

„Iskreno mislim da sam potpuno spremna za akademiju. Znanje koje sam stekla tokom ove četiri godine je sasvim dovoljno da nastavim tamo školovanje“.

Uz najviše ocjene u školi, Anjin talenat i trud, tokom svih prethodnih godina muzičkog školovanja, mnogo puta je nagrađivan u međunarodnoj i republičkoj konkurenciji.

„Među priznanjima, izdvojila bi drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Italiji i prvu nagradu na takmičenju u Ohridu, takođe brojne prve nagrade na republičkim takmičenjima u Prijedoru i Banjaluci, kao i na međunarodnim takmičenjima – u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu i Banjaluci“, kaže Anja.

muzicka-skola-maturanti-3.JPG (207 KB)

Direktorica škole Dušanka Babić kaže da je i ova generacija bila veoma uspješna, a nije im smetalo ni to što se dio nastave, zbog mjera zaštite od pandemije virusa korona, odvijao „onlajn“.

„Što se tiče uspjeha, od njih sedam – pet ih je završilo razred sa odličnim, a dvoje sa vrlodobrim uspjehom. To znači da su bili vrijedni i vrlo smo ponosni na njih. Njih četvoro se opredijelilo za dalje školovanje – na muzičkoj akademiji“, kaže Babićeva.

Uz Anju Riđešić, to su Simeon Mučibabić – koji planira da upiše odsjek za harmoniku u Istočnom Sarajevu, Mitar Karadeglić – koji se opredijelio za dizajn zvuka u Beogradu, te Anastasija Fimić – čiji je izbor teorijski odsjek u Banjaluci.

I takmičenja su, napominje Babićeva, zbog pandemije bila u „onlajn“ formatu a učenici trebinjske Muzičke učestvovali su na više njih – u Španiji, Makedoniji, Bugarskoj, Estoniji, Srbiji…

„Na tim međunarodnim, kao i na republičkom takmičenju – naši učenici osnovne i srednje škole ostvarili su zaista izuzetne rezultate: osvojili su 17 prvih, 10 drugih i jednu treću nagradu“, ponosno ističe Babićeva.

Radio Trebinje