Grad Trebinje
Republika Srpska

Na crnoj listi Amerike zbog korupcije završio i Slobodan Stanković

Na američkoj crnoj listi danas se našao i Slobodan Stanković jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH dugogodišnji vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši i bliski saradnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Kako je saopšteno iz američkog ministarstva finansija (OFAC) i Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS.

“Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je takođe bivši vlasnik alternativne Televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum”, kažu iz OFAC-a.

Stankovićeva kupovina ATV-a, dodaju iz OFAC-a dovela je do toga da je kuća postala jasno pristrasna u korist Dodika.

“Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi”, dodaju iz OFAC-a.

Stanković je danas određen za sankcije po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili u njegovu podršku.

“Integral je danas imenovan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića”, naglašeno je iz OFAC-a.

Komentar