Grad Trebinje
Republika Srpska

Na kompenzacionim listama premijer, ministri, lideri: Politički krem Srpske se na izborima OBEZBIJEDIO PO 2 OSNOVA

Politički krem Republike Srpske, među kojima i lideri pojedinih stranaka, nalazi se na kompenzacionim listama za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom BiH. Tako su se oni koji za sebe tvrde da su veliki lideri, borci i opozicionari, za svaki slučaj, osigurali po dva osnova.

Od 14 poslanika iz Srpske u PS BiH, pet će biti sa tzv. kompenzacionih lista. Od 83 mandata za Narodnu skupštinu, između 23 odsto 27 odsto su kompenzacioni mandati.

Izborni zakon BiH ove mandate definiše kao mandate „koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu“.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kandidatska lista za kompenzacione mandate sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama. Način raspodjele ovih mandata je komplikovan i nije za objavu u novinskom članku, ali okvirno važe dva pravila: stranka koja osvoji više glasova i kandidat koji ima više ličnih glasova imaju veće šanse da osvoje kompenzacioni mandat, ako ne osvoje redovan.

Ukratko, ulazak u skupštinu na ovaj način je jednostavniji i smatra se nekom vrstom privilegije. Primjera radi, ranije su na kompenzaciju u parlamente ušli aktuelni premijer RS, Radovan Višković, potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Jovičević, šefica Kluba poslanika SNSD u PS BiH, Snježana Novaković Bursać…

Demokratski narodni savez, za sada, jedina je stranka koja je poslala saopštenje za javnost u kome kažu da je Aleksandar Glavaš nosilac kompenzacione liste te stranke za Predstavnički dom BiH, a Dragan Brdar iz Kozarske Dubice za Narodnu skupštinu.

U ostalim strankama imena smo saznali samo nezvanično. U slučaju PDP, lider te stranke Branislav Borenović istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste za Predstavnički dom BiH, dok je potpredsjednik stranke, Igor Crnadak, prva kompenzacija za NSRS.

FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

U SDS najviše bure bilo je pri odluci ko će biti nosilac kompenzacione liste za PS BiH. Na kraju je odlučeno da to bude Miladin Stanić iz Prnjavora, biznismen i aktuelni šef kluba u NSRS, kome očigledno nije bilo dovoljno što će na idućim izborima biti nosilac i redovne poslaničke liste SDS za PS BiH.

Kako tvrde naši izvori, lider stranke Mirko Šarović je prvu kompenzaciju obećao Aleksandri Pandurević, jednoj od prepoznatljivih opozicionarki u RS, koja je ranije bila poslanik u PS BiH.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Međutim, u zadnji čas se progurao Stanić, a spekuliše se da je zauzvrat obećao ili dao ogroman novac za finansiranje kampanje stranke. Pandurevićeva je na drugoj poziciji – tvrde naši izvori.

Za NSRS, kako nezvanično saznajemo, kompenzacionu listu SDS predvodi Velimir Andrić iz Šamca, a slijede Sonja Karadžić Jovičević iz Pala, Tomica Stojanović, šef GO SDS Bijeljina, Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoši i Lidija Ljubojević iz Brčkog.

Aktuelni predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, nosilac je kompenzacione liste SNSD za Predstavnički dom BiH. Slijede Sanja Vulić iz Doboja i Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Kada je riječ o NSRS, na čelu ove liste je Srđan Mazalica, aktuelni zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD, a potom poslanik Mara Granula, ministar zdravlja RS Alen Šeranić i Radenko Bubić, inače vlasnik fabrike obuće „Dermal“ Kotor Varoš.

Potpredsjednik US, advokat Milan Petković, istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste te stranke za PS BiH. Kao u slučaju PDP, i lider US Nenad Stevandić nosilac je redovne i kompenzacione liste te stranke, samo za NSRS.

– U Ujedinjenoj Srpskoj kompenzaciona lista, kao i sve druge, ide po hijerarhiji i doprinosu kandidata i ne služi inženjeringu i namirivanju – tvrde u toj partiji.

STEVANOVIĆ, SKOKO, GALIĆ

U Demokratskom savezu (DEMOS) odlučili su se da kompenzacionu listu za NSRS predvodi Spomenka Stevanović iz Zvornika, aktuelna šefica Kluba poslanika. Istovremeno, kompenzaciju za PS BiH nosi Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE „Ugljevik“. SPS Gorana Selaka nema listu za nivo BiH, a nosilac kompenzacije za NSRS biće Maksim Skoko iz Hercegovine, aktuleni šef poslaničke grupe i potpredsjednik stranke. Koalicija predvođena NPS Darka Banjca za nosioca za NSRS izabrala je Dragana Galića iz Šekovića.

Komentar