Grad Trebinje
Republika Srpska

Na službena vozila u Srpskoj potrošeno 26 miliona KM

Javna preduzeća, ustanove, organi uprave i upravne organizacije u Srpskoj od 2018. do kraja prošle godine za nabavku službenih vozila dali su 26 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

Ono što je pozitivno je da je u tom periodu na račun Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu RS na osnovu obaveznog izdvajanja pet odsto vrijednosti kupljenih službenih vozila uplaćeno oko 1,3 miliona maraka.

Na osnovu zvaničnih podataka Fonda solidarnosti, lako je izračunati da je za nabavku službenih vozila, ne računajući MUP RS i zdravstvene ustanove, dato oko 26 miliona KM.

„Fond solidarnosti je sa radom počeo 2018. godine i do sada je izdato 1.236 rješenja za dijagnostiku ili liječenje u inostranstvu i to za 685 djece“, navodi se u odgovoru na pitanja CAPITAL-a.

Iz Fonda solidarnosti precizirali su da jedan od načina prikupljanja sredstava za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu kada ono nije moguće u Srpskoj niti u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisane ugovore predstavlja poseban doprinos za solidarnost na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave i upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog putničkog vozila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.

S obzirom na to da ranije nije postojao mehanizam kontrole uplate ovog doprinosa, preciziraju  iz Fonda solidarnosti, radno tijelo Narodne skupštine RS koje sprovodi nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava Fonda solidarnosti 2019. godine sugerisalo je Vladi Srpske da obaveže MUP RS da se prilikom registracije službenih vozila dostavljaju dokazi o uplati pet odsto vrijednosti vozila za Fond solidarnosti.

„U zaključku je precizirano da je za vozila koja su kupljena od stupanja na snagu zakona o Fondu solidarnosti, a za koja nisu uplaćeni ovi doprinosi, potrebno da prilikom produženja registracije prilože uplatnicu kao dokaz da su izdvojili zakonom predviđena sredstva od pet odsto“, preciziraju iz Fonda solidarnosti.

Narodna skupština RS, kaže se dalje, ovim zaključkom je podržala inicijativu radnog tijela koji sprovodi nadzor nad prikupljanjem sredstava Fonda solidarnosti kako bi se na adekvatan način uspostavio mehanizam kontrole uplate doprinosa kod kupovine službenih vozila.

CAPITAL: D. Momić

Komentar