Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

“Nadam se da se bar malo stidite” Režiser iz Banjaluke sarkastično komentarisao kresanje budžeta Srpske za kulturu

Nadam se da se bar malo stidite… I nadam se da vas i dalje nećemo viđati na kulturnim događajima koji prežive, komentar je režisera Novice Bogdanovića na odluku Vlade Srpske da drastično smanji izdvajanje za kulturu.

Naime, iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u Ministarstvu prosvjete i kulture RS prošle godine je bio 900.000 KM, a za ovu godinu je planirano 1,2 miliona KM. Međutim, prije nekoliko dana je rebalansom budžeta on smanjen za 87,5 odsto i sada iznosi bijednih 150.000 maraka!

Objavu koju je Novica Bogdanović stavio na svoj Fejbuk profil prenosimo u cjelosti.

“Dragi donosioci odluka,

Dozvolite mi da izrazim svoje duboko divljenje zbog nedavne odluke da nevjerovatno drsko umanjite budžet za kulturu. Ako, Mudro.

Zaista, moram reći da ste svojom hrabrom odlukom pokazali koliko vam je stalo do kulturnog razvoja naše Republike. 

Bravo! 

Oduševljeni smo vašim nesebičnim doprinosom.

Svi mi koji se bavimo kulturom i umjetnošću, kao i oni koji uživaju u kulturnim programima, sada se osjećamo toliko zahvalni što ćemo imati priliku da više štedimo i time postanemo bogatije i sretnije društvo. Jer, kao što znate, kultura je danas toliko precijenjena. Ko bi poželio da imamo više umjetničkih događaja, više prilika za obrazovanje i kulturni razvoj, više inspiracije za buduće generacije? Kome „to“ treba? 

Istina je da će budućnost imati snage da sudi o vašim odlukama i (ne)djelima, ali šta je to u poređenju sa trenutnim zadovoljstvom osjećaja sitosti i zadovoljstva što nas baš vi predstavljate. Šta je to sve u poređenju sa saznanjem da uštedom sredstava namijenjenim za kulturu možemo doprinijeti nečem značajnijem i važnijem?

Zašto bi se vi trudili da investirate naš budžetski novac u nešto što može obogatiti duše i umove ljudi? To je očigledno previše zahtjevno, a mi tome nismo dorasli.

Vjerovatno se pitate zašto se osjećamo jadno, poniženo i sramotno što radimo u ovom vremenu i dijelimo prostor sa ljudima koji donose ovako važne odluke. 

Ali, ne brinite, vaša hrabrost i mudrost će zasigurno biti upamćeni, iako možda ne onako kako biste željeli.

S blagim sarkazmom i beskrajnim divljenjem…

Nadam se da se bar malo stidite… I nadam se da vas i dalje nećemo viđati na kulturnim događajima koji prežive…

Neka vas tamo gdje ste… Nećete dovijeka”, zaključio je Bogdanović, koji je i umjetnički direktor DIS teatra mladih iz Banjaluke.

Branko Tomić/srpskainfo.com

Komentar