Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Naivni kao FRANCUSKA SOBARICA: Da li vlasti u Srpskoj prećutno odobravaju Lagumdžijine poteze u UN

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija prije nekoliko dana potpisao je izjavu u UN kojom se osuđuje “agresija Rusije na Ukrajinu” i poziva na povlačenje ruskih snaga iz te zemlje.

agumdžijin potez izazvao je oštre reakcije zvaničnika iz Republike Srpske koji su poručili da aktuelni ambasador BiH pri UN nije imao mandat da bez odobrenja Predsjedništva BiH potpisuje takvu izjavu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini, dok je srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, poručila da to što je Lagumdžija “u lično ime potpisao nečije saopštenje, ne znači da iza toga stoji BiH”.

Posao za tužilaštvo

– U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsjedništva, što znači da je ambasador pri UN, sam ili u dogovoru s ministrom spoljnih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog djelovanja  – istakla je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović srpski član predsjedništva bih, intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodala je i da to znači da u Lagumdžijinom slučaju, vjerovatno, “ima posla i za tužilaštvo”, jer, kako je navela, ambasador “nije mogao nešto potpisati u ime Vlade BiH, jer BiH nema vladu”. Osim toga, kako je istakla, za spoljnu politiku BiH zaduženo je Predsjedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je provode.

Međutim, samo dan nakon što je Lagumdžija, prema tvrdnjama najviših zvaničnika Republike Srpske, samovoljno i na svoju ruku u UN podržao izjavu protiv Rusije, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je došla u zvaničnu posjetu BiH i tom prilikom javno pohvalila usklađenost njene spoljne i bezbjednosne politike s onom koju vodi EU.

FOTO:  GIAN EHRENZELLER/EPA
FOTO: GIAN EHRENZELLER/EPA

– BiH je tokom protekle godina imala stoodstotnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije – istakla je Fon der Lajenova.

Inače, zanimljivo je i to da je početkom novembra prošle godine ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, glasao i protiv prijedloga ruske rezolucije o osudi nacizma i neonacizma, te da su i tada, kao i danas, predstavnici aktuelne vlasti u Srpskoj javno osuđivali njegovo ponašanje.

Lažni patriotizam

Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica, smatra da je nakon izjava Ursule fon der Lajen, ali i predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto, postalo jasno da postoji “prećutni dogovor kako u tišini treba da se rješavaju određena pitanja s EU”.

Takođe, lider PDP Branislav Borenović još je početkom prošle godine tvrdio da mu je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, na konkretno pitanje o tome da li BiH prati spoljnu politiku EU, dao konkretan i potvrdan odgovor.

– Odgovor je vrlo jasan – BiH se pridružila EU sankcijama protiv Rusije. Gospodin Borelj nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija. BiH se pridružila u 10 paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija, do sankcija protiv pojedinaca, i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi. Budući da Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku, možemo slobodno reći da gdje je Dodik stao Cvijanovićeva je nastavila, da se kao vlast kontinuiteta na nivou BiH pridružuju sankcijama protiv Rusije – ustvrdio je Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Bivši ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, za Srpskainfo takođe tvrdi da je ponašanje najviših funkcionera SNSD po pitanju načina vođenja spoljne politike BiH “krajnje licemjerno”.

– SNSD je imenovao Zlatka Lagumdžiju za ambasadora BiH pri UN, a isto tako imenovali su ga svojevremeno i za ministra spoljnih poslova BiH. Krajnje je licemjerje to što SNSD uopšte kritikuje Lagumdžiju. Nema potrebe sumnjati u riječi predsjednice Evropske komisije da BiH stoodstotno prati evropsku spoljnu politiku. Ona je veoma precizno rekla da se BiH pridružila svim aktivnostima EU kad je u pitanju spoljna politika, uključujući i sankcije prema Rusiji – kaže Crnadak.

Zaključuje da je situacija “jasna” te da je SNSD, zajedno sa “Trojkom” i HDZ, dogovorio da sve sankcije prema Rusiji prolaze na međunarodnom planu, a da na domaćem terenu nastave sa “srbovanjem” i promocijom lažnog patriotizma.

– Zbog toga glume kao da oni, tobože, ništa ne znaju o tome kako se ponaša Lagumdžija – tvrdi Crnadak.

Boris Knežević/srpskainfo.com

Komentar