Grad Trebinje
Trebinje

Najava: Prikupljanje potpisa za donošenje novog Zakona o pravima i odgovornostima pacijenata (Video)


U subotu, 04.09.2021. od 10:00 do 14:00 časova na šetalištu, ulica Jovana Dučića biće organizovano prikupljanje potpisa za donošenje novog Zakona o pravima i odgovornostima pacijenata u RS.

UG “Stop mobbing” iz Trebinja i Udruženje za razvoj društva Kap iz Sarajeva pokrenuli su peticiju građana za donošenje Zakona o pravima, obavezama I odgovornostima pacijenata u Republici Srpskoj kao odgovor na sve veća kršenja ljudskih prava u zdravstvenom sistemu BiH i diskriminaciju pacijenata.

Ova peticija građana, nakon što prikupi 3.000 potpisa,biće upućena u Narodnu skupštinu RS s ciljem pokretanja incijative za donošenje Zakona opravima, obavezama I odgovornostima pacijenata u Republici Srpskoj.

Usvajanje navedenog Zakona u RS suzilo bi prostor za korupciju u zdravstvu jer se regulisanjem ove oblasti zakonski garantuje sprečavanje i kažnjavanje različitih pojavnih nepravilnosti i neregularnosti u ovom sektoru.

Ovaj zakon bi definisao i garantovao prava pacijenata, informisao građane, pacijente i udruženja kako da reaguju, kako da ulože prigovor i traže nadoknadu štete od nadležne zdravstvene institucije, u slučaju nezadovoljstva uslugom ili tretmanom.

Ovom akcijom, kroz donošenje novog Zakona želimo unapredili zdravstvo u Republici Srpskoj, kažu u Udruženju “Stop mobbing”.