Grad Trebinje
Video Hercegovina

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u Republiku Srpsku /VIDEO/

Jedan od najvećih investitora u Republiku Srpsku – Rodoljub Drašković, predsjednik Swisslion poslovnog sistema, definitivno je odustao od daljih ulaganja u Republiku Srpsku.

Drašković je još sredinom prošle godine najavio da više neće investirati u Republiku Srpsku i da se okreće susjednim državama.

Tek ovih dana postalo je kristalno jasno da se nije šalio i da je svoj novac definitivno preusmjerio u druge države, piše BiznisInfo.ba.

Drašković je krenuo u investiciju tešku čak 50 miliona evra u vojvođanski grad Vršac, gdje je dobio punu podršku lokalnih vlasti.

Tamo ima ili gradi vinograde, dvorac, kompleks sa eko-turističkim i rekreativnim sadržajem, resort, hotel sa vinskim podrumima, salonima, apartmanima…

Osim toga, u jednom intervjuu početkom ove godine je ispričao da je počeo i s ulaganjima u Makedoniju.

– U Makedoniji trenutno radimo na projektu turističkog razvoja Prespanskog jezera. Vlada Makedonije mi je dala državljanstvo te zemlje, što me dodatno obavezuje da se maksimalno uključim u razvoj privrede Makedonije – rekao je tada.

Drašković je rođen u Republici Srpskoj i poznat je kao najveći investitor u istočnoj Hercegovini.

Sagradio je poznati Grad Sunca kod Trebinja, odnosno akva park, halu sportova, zatvoreni bazen, fitnes centar, otvorene terene za sve sportove, igrališta za djecu, igraonice, spa centar, hotel Panoramu sa 5 zvjezdica, Bijeli grad sa preko hiljadu smještajnih jedinica za turiste, kongresni centar, Etno selo, Varoš čaršiju itd.

On je još ljetos najavio da diže ruke od investiranja u Republiku Srpsku i to zbog korupcije.

– Definitivna odluka Rodoljuba Draškovića je da zamrzne, konzervira i povuče sve svoje investicije iz Trebinja, jer nema namjeru da investira teško stečeni kapital i svoju energiju u korumpiranom političkom i privrednom ambijentu, kakav je danas u Trebinu i cijeloj Republici Srpskoj – kazao je tada njegov tim.

Drašković je tada poručio da će investicije usmjeriti na Srbiju i Crnu Goru, a kompanije iz BiH će kaže prepustiti supruzi.

U intervjuu početkom ove godine je rekao da je u Hercegovinu investirao više nego svi zajedno u njenoj istoriji.

– Da je bilo zdravog političkog ambijenta i da su slijedili moju viziju privrednog razvoja mogli smo uraditi daleko više. Djela govore sve ono što smo uradili za poslednjih 15 godina – naveo je tada.

Inače, Drašković je već godinama razočaran u sistem u Republici Srpskoj, pa njegova odluka nije došla iznenada.

Gostujući u emisiji “Puls” na BN TV prije nekoliko godina, rekao je da “Republika Srpska dno dna Evrope”.

Komentar