Grad Trebinje
Region

Najboljih 60 inspektora u Srbiji vrši provjeru porijekla imovine

U posebno formiranom sektoru u Poreskoj upravi koji će se baviti sprovođenjem juče usvojenog Zakona o porijeklu imovine, biće 60 i to najboljih inspektora, zaduženih samo za ovaj zakon, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

On navodi da je 20 inspektora već obučeno za obavljanje ovog posla koji praktično počinje 12. marta, kada je propisano da Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu počne da se primjenjuje.

Taj broj je, kaže Mali, za početak sasvim dovoljan, a ostalih 40 inspektora će se obučavati u međuvremenu i popuniti broj od 60 ljudi predviđenih za ispitivanje porijekla imovine.

Prema njegovim riječima, izmjene koje su bile pred poslanicima u Skupštini Srbije, bile su usmjerene upravo ka tome da zakon može efikasnije i brže da se sprovodi.

Zakon je potvrda napora Vlade Srbije i njene opredeljenosti da se bori protiv korupcije. Kod njegovog sprovođenja je bitno da on važi za sve građane i da nema povlašćenih“, objašnjava Mali za Tanjug.

To, naglašava on, znači da će svako ko ne može da dokaže da je novac zaradio na legalan način ili da je povećao imovinu nesrazmerno svojim prihodima, biti predmet istrage.