Grad Trebinje
Trebinje

Najmlađi upoznati o opasnostima u saobraćaju

U Trebinju je danas, povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, organizovan dječiji poligon, te simulator prevrtanja i “kose ravni”, s ciljem upoznavanja najmlađih učesnika u saobraćaju o opasnostima koje vrebaju.
Obilježavanju je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, koji je istakao da je ovo značajan događaj, da se na poligonu uče pravilna vožnja i pravila u saobraćaju, a da simulator pokazuje koje su opasnosti usljed nevezivanja pojasa.

Popović je rekao da je poznato da stanje bezbjednosti u saobraćaju u Republici Srpskoj nije na zavidnom nivou, te da se radi na tome da se ono popravi.

On je ukazao da statistika govori da je trend posljednjih godina zadovoljavajući.

“Trudićemo se da ove godine taj trend takođe ide uzlaznom putanjom, odnosno ka smanjenju broja poginulih i mislimo da će tako i biti. Ovakav pristup i pristup koji mi gajimo u Ministarstvu saobraćaja i veza posljednjih godina mora dati dugoročno rezultate, ovdje se moraju aplicirati sva ona rješenja u Evropi koja su dala rezultate”, izjavio je Popović novinarima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ukazao je na važnost da djeca prije nego što se počnu kretati vozilima i polože vozački ispit, nauče važnost vezivanja pojasa u automobilu.

On je najavio da će u narednom periodu u Trebinju biti realizovani projekti iz bezbjednosti saobraćaja uz podršku nadležnih institucija.

“Stacionarni radari, obilježavanje pješačkih prelaza oko škola biće prioritetno rješavani, nadamo se već u toku ove godine”, rekao je Ćurić.

Novica Krunić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja istakao je da je cilj ovakvih aktivnosti da se kod najmlađih počne stvarati saobraćajna kultura kako bi se što bezbjednije ponašali u saobraćaju.

Vasilije Delić iz Bileće, koji je nagrađen na literarnom konkursu o temi bezbjednosti saobraćaja, rekao je da je kroz svoje crteže želio da ukaže na to kako se ne treba ponašati u saobraćaju.

Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti podržali su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savez, kao i grad Trebinje. 

SRNA