Grad Trebinje
Trebinje

Najveće interesovanje za gimnaziju, informatiku, medicinu

Učenici u Hercegovini najveće interesovanje su, kada je riječ o upisu u srednje škole, ove godine pokazali za gimnaziju, informatička zanimanja, medicinsku školu i za električara i instalatera, rečeno je danas Srni u Aktivu direktora srednjih škola za regiju Istočne Hercegovine.

U Aktivu kažu da, sa druge strane, interesovanje budućih srednjoškolaca nije bilo veliko za zanatska zanimanja.

“Gimnazija se uvijek najlakše popuni, obično u prvom upisnom roku u svim mjestima u Hercegovini, a od ostalih je najtraženije zanimanje u Tehničkoj školi u Trebinju koje se tiče informatike, zatim medicinska škola, koja je, takođe, uvijek tražena”, istakli su u tom aktivu.

Za zanatska zanimanja, koja su obično i deficitarna, međutim, nema velikog interesovanja, s tim da je odmah popunjeno deficitarno zanimanje u Nevesinju za električara i instalatera, koje je tražila lokalna zajednica.

“Treći stepen djeca nerado upisuju, pa ima slučajeva i da, na primjer djevojčice upišu zanimanja za varioca ili električara i elektroinstalatera jer ne mogu po uspjehu iz osnovne škole da upišu nešto drugo”, naveli su u tom aktivu, te dodali da bi bila potrebna i bolja saradnja između lokalnih zajednica i škola da bi djeca imala gdje da obavljaju praktičnu nastavu.

Upis učenika u srednje škole na ovoj regiji, kao i upisni rokovi, su završeni po planu, s tim da se i sada svi neupisani učenici mogu upisati, bez obzira da li je već popunjeno neko zanimanje, jer niko ne može ostati neupisan, naveli su u Aktivu.

Komentar