Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Nakon formiranja vlasti svi će otkriti SVOJE KARTE: Očekuju li BiH nove blokade ili politički dogovori i saradnja

rotekle četiri godine vlast na nivou BiH su obilježile blokade, a ništa bolja situacija nije bila ni kada je u pitanju međuentitetska saradnja ili ona između političara sa sjedištem u Sarajevu i Banjaluci.

Da li nas i u naredne četiri godine čekaju iste blokade ili će političari “igrati” mudrije i međusobno sarađivati na svim nivoima vlasti u BiH?

Da bi nešto moglo promijeniti nadu daju izjave pojedinih bošnjačkih političara koji šalju ohrabrujuće poruke kako su spremni na saradnju s institucijama Republike Srpske, ali i srpskih koji poručuju kako je vrijeme da se prestane s blokadama i okrene nova stranica u političkim odnosima.

Saradnja

Od potpredsjednika Srpske, Ćamila Durakovića, koji, za razliku od svog prethodnika, želi da sarađuje i sa predsjednikom Republike i sa institucijama, pa do lidera SDP, Nermina Nikšića, koji poručuje kako vlast FBiH i Srpske moraju sarađivati.

Nikšić je, naime, gostujući u emisiji Telering rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD i HDZ i da Savjet ministara bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

Nermin Nikšić
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Nermin Nikšić, predsjednik SDP

On je naveo da je cilj stranaka “osmorke” težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

– Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou Republike Srpske zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u Republici Srpskoj vodiće SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković je predsjednik Vlade. Šta ćemo sad? Napraviti Vladu u Federaciji koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji ako nećemo zajedno sarađivati – rekao je Nikšić.

On je najavio razgovore i s partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum kao onaj koji je “osmorka” potpisala sa HDZ.

HDZ gura SNSD u vlast

Nikšić se osvrnuo i na poruke koje su se mogle čuti, posebno u Federaciji BiH, da se vlast na nivou BiH napravi bez SNSD.

On kaže da je čak i unutar “Osmorke” bilo dilema oko toga, ali da je HDZ insistirao da se vlast pravi sa SNSD “jer drži vlast u Republici Srpskoj”, te zbog saradnje i protočnosti.

– Naš partneri iz HDZ rekli su da oni to ne prihvataju, jer kako ćete imati saradnju dva entiteta ako pravite vlast na državnom nivou s onima koji nisu vlast u Republici Srpskoj. Mi bi matematički možda mogli zaobići SNSD, a onda gubimo partnera, HDZ BiH, bez kojeg ne možemo napraviti vlast u Federaciji BiH – bio je iskren Nikšić.

On je još dodao kako su pojedinci na političkoj sceni u BiH neminovnost te da se sa njima mora sarađivati.

S druge strane, i Dodik je u više navrata poručio kako ima namjeru da sarađuje sa svima koji ne dovode u pitanje Republiku Srpsku i njene institucije. Imao je riječi hvale za Nikšića i naveo kako su u periodu kada je on bio premijer Federacije BiH uradili dobar posao.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći raditi. Nikšića sam upoznao ranije, dok je bio premijer FBiH, i mislim da su se radili dobri poslovi – rekao je Dodik.

Prijetnje blokadama

On je dodao kako s blokade ne trebaju dešavati već da se moraju deblokirati procesi izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjaluci, te da tada neće biti blokada ni na drugim nivoima.

– Ukoliko se nastave ove blokade, biće ih i na drugim nivoima, ali vjerujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari – istakao je Dodik.

Da li je ovo znak da BiH kreće nekim novim političkim putem koji neće podrazumijevati stalne blokade i opstrukcije, ili, možda, poruke koje se šalju proteklih dana predstavljaju samo “dimnu zavjesu” dok se ne formira vlast na svim nivoima, pa će se vratiti staroj, već viđenoj matrici međusobnih optužbi, blokada i nesaradnji?

Politička analitičarka Tanja Topić ističe za Srpskainfo da treba biti oprezan s tumačenjima ili u vjerovanju da su se ovdašnji političari preko noći promijenili i odjednom postali konstruktivni i da promiču vrijednosti koje su upravo oni najviše kršili u prethodnim godinama.

Zadnji voz za BiH

Pomirljive izjave i pozive na saradnju i deblokadu Topićeva djelimično povezuje s podsticajem i entuzijazmom koji dolazi iz EU, a vezan je za dobijanje kandidatskog statusa.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da se možda kvaka nalazi u tome jer se upravo to dobijanje kandidatskog statusa vezuje za brzo formiranje vlasti. Vidjeli smo nakon izbora koliko je međunarodna zajednica požurila da se što prije formira vlast i da se krene u te procese reformi – ističe Topićeva.

Ona kaže da teško može povjerovati da iste političke strukture u ovom mandatu žele nadoknaditi sve izgubljene godine koje su građani BiH izgubili, upravo zahvaljujući destruktivnim politikama koje su ih održavale svih ovih godina na vlasti.

Možda su, ističe Topićeva, negde svjesni da je ovo zadnji voz za BiH, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se dobijanjem kandidatskog statusa BiH olakšava pristup određenim finansijskim izvorima i sredstvima.

– Možda je to motiv za promjenu ovog političkog kursa koji gledamo sada. Čini mi se da će političari insistirati na svim onim stvarima koje smo gledali prethodnih godina. Naravno, kad se posloži formiranje vlasti i kad svako dobije u raspodjeli plijena ono na čemu insistira, mislim da će neke stvari biti nastavljene kao i svih prethodnih godina – zaključuje Topićeva.

NIKŠIĆEVE KOLEGE O DODIKU

Iako je Nikšić najavio da je SDP spreman na saradnju sa Dodikom poznato je da visoki funkcioneri te stranke nemaju baš dobro mišljenje o predsjedniku Republike Srpske, a redovno ga označavaju kao “rušitelja BiH”.

U verbalnim napadima na Dodika su u proteklo vrijeme prednjačili potpredsjednici SDP, Denis Bećirović i Vojin Mijatović, koji su ga u više navrata optužili da je “mrzitelj BiH i Bošnjaka”. Bećirović je do prije mjesec dana za Dodika govorio da je “šovinista” i da je najodgovorniji za blokade u BiH.

srpskainfo.com

Komentar