Grad Trebinje
Republika Srpska

Nametanje zakona i bonska ovlašćenja – neprihvatljivo u Srpskoj

Bonska ovlašćenja, na koja se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Incko su nezakonita i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Republici Srpskoj ima namjeru da ih poštuje, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući Inckovu prijetnju da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula, Kovačević je rekao da je Inckova namjera da nameće bilo kakav zakon – neprihvatljiva.

– Visoki predstavnik nema ovlašćenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati – rekao je Kovačević za “Novosti”.

On je pojasnio da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između Srpske i Federacije BiH.

Incko je nedavno izjavio da u ladici ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u parlament.

– Imaju poslednju šansu da to prihvate. Ako zakon ne usvoje, reagovaću – rekao je Incko gostujući na sarajevskoj televiziji “Fejs”.