Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Narednih decenija drastičan pad broja stanovnika

Demograf Stevo Pašalić izjavio je da je na prostoru današnje BiH (tada SR BiH) 1991. godine rođeno 67.000 djece, a prošle godine 25.911.

To znači da će BiH za 45-50 godina imati oko 1,5 miliona stanovnika, a Republika Srpska oko 500.000 – istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, BiH danas ima 2.946 miliona stanovnika, a da nije bilo ratova i ljudskih gubitaka taj broj bi iznosio blizu pet miliona.

Pašalić je naveo da fertilni kontingent žena u Republici Srpskoj stari, što potvrđuje podatak da je udio žena od 35 do 49 godina 47 odsto, a njihov udio u rađanju je 18.33.

– Djeca su naša najveća budućnost i ekonomsko preimućstvo. Potreban nam je ljudski razvoj kao odgovor na demografske promjene, kome prethodi odgovorno planiranje, analize i realizacija – naveo je Pašalić uoči promocije njegove knjige “Republika Srpska – put do demografskog uspona”, koja će biti održana u petak, 27. oktobra, u Bijeljini.

On je istakao da su procesi depopulacije pokazali da je Republika Srpska doživjela signifikativni demografski pad, koji se i dalje nastavlja.

– Empirijska istraživanja su potvrdila postojanje zavisnosti ekonomskog rasta po stanovniku od stope ukupnog fertiliteta. Na oblikovanje starosno-polne strukture stanovništva Republike Srpske uticalo je mnogo paralelnih demografskih procesa. Opadanje aktivnog stanovništva u Srpskoj praćeno je porastom neaktivnog stanovništva, posebno penzionera (65+) – naveo je Pašalić.

On je istakao da dugotrajno iseljavanje sa ovih prostora nameće i pitanje njegovog zaustavljanja i koliko BiH stvarno košta odliv stanovništva.

– BiH je u periodu 2014-2022. napustilo 283.734 stanovnika. To je 31.526 prosječno godišnje, plus 12.000 godišnje negativnog prirodnog priraštaja, gubitak na godišnjem nivou je 43.526 stanovnika, pa je godišnji gubitak oko 12,5 milijardi dolara – naglasio je Pašalić.

On je ukazao na nužnost migracione politike jer su najveći demografski gubici u iseljavanju stanovništva, pa je danas apsurd da ljudi odlaze, a BiH se otvara ka azijskom tržištu radne snage.

Knjiga “Republika Srpska – put do demografskog uspona” Steve Pašalića biće promovisana u Bijeljini u petak, 27. oktobra u konferencijskoj sali Saveza opština i gradova Republike Srpske, sa početkom u 11.00 časova, najavljeno je iz Centra za populaciona i društvena istraživanja.

(Srna) 

Komentar