Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Narodna skupština treba da odbaci inicijativu visokog predstavnika (Video)

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović smatra da Narodna skupština Republike Srpske treba da odbaci inicijativu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se vrate povelje sa odlikovanjima dodijeljene ljudima zaslužnim za stvaranje Republike Srpske.

On smatra da su takvi Inckovi zahtjevi potpuno izlišni i gube smisao jer ne uzimaju u obzir to da su Srbi morali imati vođe.

Petrović je napomenuo da ti zahtjevi ne uzimaju u obzir ni to da je više od 22.5000 srpskih boraca poginulo tokom rata, te da je 170.000 boraca prošlo kroz boračke brigade i korpuse Vojske Republike Srpske, kao i da su Srbi branili i čuvali ognjišta.

On je naveo da su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, te pokojni Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević prvi koji su se prihvatili da formiraju Republiku srpskog naroda u BiH, te da su se ti ljudi svakako morali i da organizuju srpski narod u BiH.

“Zamislite da taj narod u tom momentu nije imao vođe. A morao ih je imati i poštovati jer je strahovao da se ne ponovi kao ranije u istoriji kada su Srbi stradali samo zato što su Srbi”, izjavio je Petrović za ATV.

On kaže da se stiče utisak da Incko sve fakturiše Srbima i da ih gleda kao “jedan naopak element”.

“Ubijeđen sam da će Narodna skupština Srpske i njen predsjednik u potpunosti odbaciti tu njegovu inicijativu”, rekao je Petrović.

Kada je riječ o ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju, Petrović je istakao značaj što Republika Srpska u Srebrenici ima apsolutnu slogu svih političkih subjekata, te da je ubijeđen da će biti ostvarena i jača pobjeda na biračkim mjestima gdje su poništeni izbori.

On je ubijeđen i u pobjedu kandidata SNSD-a Borisa Jerinića za gradonačelnika u Doboju.

“Mislima da to i zaslužuje, da je vrijedan i da ima dobar tima oko sebe, te da treba da nastavi da prati one investicije koje će donijeti bolji život građanima Doboja”, kaže Petrović.

Govoreći o tužbama podnesenim protiv članova Centrale izborne komisije /CIK/ BiH, Petrović je rekao da će o tome da odluče sudski organi.

“Mislimo da su oni kršili zakone, od samog izbora članova, koji nije bio po zakonu, preko odlaganja izbora, pa su nas uveli u drugi talas pandemije i u stanje gore nego što je bilo početkom oktobra, kada je trebalo da budu održani izbori, te sada, kada su odužili postupak priznavanja rezultata u Srebrenici i Doboju”, rekao je Petrović.