Grad Trebinje
Republika Srpska

NASTAVAK FARSE S AKCIZAMA Odbili hitnu i skraćenu proceduru, a sada amandmanima kupuju vrijeme do izbora

Odluka delegata u Domu naroda Parlamenta BiH da u prvom čitanju podrže Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, odnosno ukidanje akciza na gorivo na šest mjeseci, predstavlja farsu i pokušaj SNSD da kupi vrijeme do izbora.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Branislav Borenović. Iako je Dom naroda juče jednoglasno podržao ukidanje akciza na gorivo, Borenović ističe da od toga građani i dalje nemaju nikakve koristi, budući da se radi tek o prvom čitanju navedenog prijedloga zakona.

– Čista farsa. Nakon što je SNSD bio protiv usvajanja izmjena zakona po hitnoj, pa i skraćenoj proceduri, ovo je usvojeno tek u prvom čitanju. Da bi to stupilo na snagu potrebno je još sjednica Doma naroda, a kako vidimo, iz SNSD su već najavili amandmane, što znači dodatno razvlačenje i opstrukcije. Ovim tempom, SNSD će prihvatiti ukidanje akciza i pojeftinjenje goriva 2078. godine – kaže Borenović.

Dodaje da je sramota da 150 dana nakon što je ukidanje akciza na gorivo usvojeno u Predstavničkom domu “režim još uvijek namjerno razvlači potvrđivanje ovako važne i konkretne mjere”, čime se, prema njegovim riječima, pravi višestruka šteta za narod i privredu.

Inače, po predviđenoj proceduri, da bi akcize bile ukinute potrebno je da Dom naroda ovaj prijedlog zakona usvoji i u drugom čitanju.

Da to, kako tvrde u opoziciji, neće ići brzo, juče je indirektno potvrdila i delegat SNSD u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić. Navodeći da je “pitanje akciza na naftne derivate egzaktno pitanje”, Majkićeva je najavila podnošenje amandmana na navedeni zakonski prijedlog. Ona je istakla da se već sada promijenilo stanje na tržištu naftnih derivata u odnosu na vrijeme kad su izmjene zakona predložene.

– Najbolje bi bilo da je ovaj zakonski prijedlog zbog manjkavosti koje sadrži bio odbijen. Strašan je hendikep imati ovakav prijedlog zakona. Prihvatila sam da glasam i da ga amandmanski pokušam popraviti – rekla je Majkićeva.

Ona je, između ostalog, izrazila očekivanje da će se u rješavanju svih spornih pitanja oko ukidanja akciza na gorivo uključiti i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

– Očekujem da se u rješavanje ovog pitanja uključi i UIO, kojoj će takođe biti potrebno vremena da se odredi o ovom zakonu, Najveći problem je i šta sa zalihama – rekla je Majkićeva.

BOSIĆ: PRITISAK BEZ VEĆEG EFEKTA

Delegat SDS u Domu naroda Parlamenta BiH, Mladen Bosić, smatra da Zakon o akcizama, koji je juče prošao u prvom čitanju, neće do kraja biti usvojen u ovom sazivu, odnosno da je neizvjesna amandmanska faza.

– Pretpostavljam da je ovo posljednja sjednica Doma naroda, jer je praksa u ranijim sazivima bila da se ne sazivaju sjednice u vrijeme izborne kampanje. Pokazalo se da pritisak koji građani vrše na političare ima nekog efekta, ali ne tolikog da bi političari donijeli odluke u njihovom interesu – kaže Bosić.

Komentar