Grad Trebinje
Život

Nataša je kćerka pilota koji je prvi poletjeo da brani nebo od NATO agresora, a danas radi na vojnom aerodromu

Čuveni srpski pilot Ilja Arizanov upravljao je avionom Mig-29 prilikom NATO agresije na Srbiju 1999. godine. On je bio prvi pilot koji je tog 24. marta poletio na borbeni zadatak sa aerodroma Vojske Jugoslavije u Nišu.

Arizanov je krenuo da brani sprsko nebo uprkos činjenici da na njegovom avionu nisu radili uređaj koji upozorava pilota da li se nalazi na nišanu neprijatelja i radio veza, ali je iste večeri oboren, piše Žena Blic.

Ovaj hrabri čovjek uspio je da iskoči iz letjelice u plamenu i padobranom se spusti negdje na područje Drenice koje je kontrolisala OVK. U lošem stanju bez hrane i vode (pio je samo sneg), kretao se uglavnom noću, dok se danju krio po šumarcima, a poslije skoro tri dana pješačenja stigao je do vojnog aerodroma u Prištini. Tamo mu je pružena pomoć, a Ilja se upisao u istoriju Srbije kao jedan od onih koji su bili spremni da za otadžbinu polože život.

On je, nažalost, preminuo 4. septembra 2011. godine u 52. godini od posljedica srčanog udara, ali njegov lik i djelo nikada nećemo zaboraviti. A očevim stopama krenula je i njegova kćerka Nataša.

Nataša Arizanov se izborila za svoje mjesto na vojnom aerodromu u Batajnici koji nosi ime još jednog herojskog pilota – Milenka Pavlovića, koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilama u maju 1999. godine.

– Ja sam na aerodrom dolazila još od malih nogu tako da mi je sve ovo nekako priraslo srcu i kad sam upisivala akademiju želja mi je bila da ovdje radim – rekla je potporučnik Nataša Arizanov za RTS.