Grad Trebinje
Republika Srpska

NE PLAĆAJU DOPRINOSE Odgodu duga traži čak 41 zdravstvena ustanova

Za 17 javnih zdravstvenih ustanova za sada je odobreno prolongiranje poreskih dugovanja, što znači i da će njihovi radnici imati zdravstveno osiguranje u narednom periodu.

skladu sa zaključkom Vlade RS, zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave RS za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno na period od 12 mjeseci.

Kada dobiju rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga, ustanove su dužne da ga dostave nadležnoj poslovnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kako su za Srpskainfo potvrdili u Ministarstvu finansija, zahtjev za prolongiranje poreskih dugovanja do sada im je predala 41 zdravstvena ustanova.

– Od zaprimljenih predmeta, 17 je u potpunosti završeno, a 24 zahtjeva nisu urađena zbog nepotpune dokumentacije ili neusaglašenih podataka o stanju njihovog duga sa Poreskom upravom RS. Sve zdravstvene ustanove koje su predale potpun zahtjev u Ministarstvo finansija riješene su za dva dana – rekli su iz ovog ministarstva.

Poručuju i da odgovornost za ovoliki broj neodobrenih prolongiranih obaveza snose zdravstvene ustanove, prije svega službe koje vode finansije u tim zdravstvenim ustanovama.

– Zbog toga apelujemo na njih da usaglase podatke sa Poreskom upravom RS i dostave nam potpunu dokumentaciju kako bi ovaj posao bio što prije završen i kako bi zdravstveni radnici imali socijalno osiguranje. Ministarstvo finansija će, sve dok ne bude završen kompletan ovaj proces, raditi i prekovremeno, uključujući i vikende, da bi svaki uredan predmet bio riješen odmah po prijemu – navode iz ministarstva.

U Srpskoj ukupno ima 77 zdravstvenih ustanova – domova zdravlja, bolnica i instituta, a sudeći po broju predatih zahtjeva za odgodu duga, više od polovine njih ne plaća radnicima redovno doprinose.

Kako nezvanično saznajemo, zahtjeve je predala većina javnih bolnica, koje su i najveći dužnici, među kojima i Univerzitetski klinički centar RS.

BOLNICE DUGUJU 178 MILIONA KM

Deset najvećih dužnika u Srpskoj, među kojima je sedam bolnica, za poreze i doprinose duguje 215,7 miliona. UKC RS kao prvi na listi duguje 50,3 miliona KM, Bolnica Istočno Sarajevo – 43,8 miliona KM, Bolnica iz Doboja – 29,3 miliona KM, Univerzitetska bolnica Foča – 16,4 miliona KM, Bolnica Gradiška – 15,4 miliona KM, Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina – 14,2 miliona KM, Bolnica „Mladen Stojanović“ Prijedor – 9,3 miliona KM.

srpskainfo.com

Komentar