Grad Trebinje
Republika Srpska

“Ne prihvatamo dogovor Tepavčevića i uprave” Sindikat RiTE “Ugljevik” zahtijeva cijenu rada od 170 KM

Sindikalna organizacija Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” ne podržava dogovor koji su navodno postigli predsjednik Sindikalne organizacije RiTE “Gacko” Željko Tepavčević i uprava ERS.

Ovo je saopšteno danas iz Sindikalne organizacije RiTE “Ugljevik” nakon održanog Štrajkačkog odbora koji je zauzeo ovaj stav, a nakon što su “iz medija saznali za navodni dogovor Tepavčevića i uprave ERS”.

Sindikalna organizacija “RITE Ugljevik” naglašava da predsjednik SO RiTE “Gacko” nije ovlašten da pregovara i dogovara cijenu rada na nivou čitave ERS.

– Cijena rada je planska kategorija u čijem definisanju učestvuju uprava ERS i Sindikat ERS, kome je potrebna saglasnost 11 sindikalnih organizacija u pravcu postizanja dogovora oko cijene rada. Predsjednik SO RiTE “Gacko” je samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje Sindikata ERS da vodi pregovore u ime svih radnika ERS, što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije – poručuje se u saopštenju koje je potpisao Boban Benović, predsjednik Štrajkačkog/Sindikalnog odbora RiTE “Ugljevik”.

Ponavlja da je prijedlog koji je predsjednik SO “RiTE Gacko” prihvatio na sastanku sa upravom ERS, gdje je definisana cijena rada od 155 KM neprihvatljiv i odbijen je još 7. decembra na sastanku zajedničke Radne grupe. Prijedlog je i ponižavajući obzirom na tekuću inflaciju u društvu – ističe Benović.

Dodaje da SO RiTE “Ugljevik” nastavlja svoju borbu, tražeći da cijena rada bude povećana sa 150 na 170 KM shodno Kolektivnom ugovoru.

Takođe, zahtijevaju od Matičnog preduzeća ERS da hitno uđu u pregovore oko povećanja plata za radnike za najmanje 15 odsto.

Istovremeno pozivaju ostale sindikalne organizacije iz sistema ERS da zauzmu stav i izjasne se o ovom pitanju.

Komentar