Grad Trebinje
Republika Srpska

“Nećemo ratovati, ali ćemo se braniti” Dodik namjerava ojačati entitetsku granicu između Srpske i FBiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da između Republike Srpske i Federacije BiH postoji entitetska granica, koju srpska strana nema namjeru da pomijera, već da je ojača.

Dodik je rekao da nije spreman da žrtvuje mir zarad osamostaljenja Republike Srpske, ali je ukazao da mora postojati svijest o neuspjehu BiH.

– Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti… Nit` sam ja ratni čovjek, niti bi to išta riješilo. Između Republike Srpske i FBiH postoji granica, koja se zove entitetska. Ona nije upitna što se nas tiče, mi nemamo namjeru da je pomijeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo namjeru da je ojačamo i jednog dana ćemo to i uraditi – rekao je Dodik za Euro njuz.

On je istakao da nezavisnost Republike Srpske ne bi dovela do rata, a oni koji nemaju drugog argumenta govore da bi.

U BiH je, smatra Dodik, problem istorija, odnos među narodima, što ne može da se napravi građanski uređena država zbog svega što se dešavalo u prošlosti.

On je napomenuo da Srpska nije protiv izvornog Dejtona, da vrati pozicije koje su u Dejtonu dogovorene i da BiH kao zajednička državna zajednica egzistira, ali je neprihvatljiva sa ovakvim skravljenjem Dejtonskog sporazuma i ustava.

Prema njegovim riječima, ova Republika Srpska nije ona koja je predviđena Dejtonom, njena ustavna pozicija je drugačija. “Ovdje je nepodnošljivo, nama su oteli prava”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je sve urađeno na bazi nasilja međunarodne zajednice i visokog predstavnika. “Imajući u vidu da se ne želi razgovarati s nama, mi smatramo da je jedina održiva srpska zajednica i Republika Srpska ukoliko izađe iz BiH, i da je to naše legitimno pravo”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da u tom kontekstu razumije poziciju Srbije, ali da to ne znači da u Srpskoj ne mogu da imaju svoj stav.

On je napomenuo da su narodi u BiH poslije 25 godina zavđeniji nego prije, a osnovna misija međunarodne zajednice bila je da ih pomiri.

O tome zašto se žestoko protivi novom visokom predstavniku za BiH, Dodik je rekao da je on sinonim za nezakonistost, za rušenje prava, međunarodnog prije svega.

Dodik je ponovio da je visoki predstavnik prekršio mandat, prvenstveno Aneks 10, da nije poštovao strane potpisnice koje su ga uvele u mandat već je postao eksponent neformalne grupe zemalja koje su sebe nazvale Savez za implementaciju mira /PIK/, gde su SAD i mnoge druge zemlje, što je van Dejtonskog sporazuma, u kojem PIK ne postoji.

Ponovio je i da BiH nije ni predviđena da uspije, već je eksperiment nametnut od grupa političkih ličnosti, okupljenih oko Bila Klintona koja je htjela da pokuša nemoguće gurnuvši narod koji je ratovao ponovo u BiH po istom principu kao što je bila SFRJ koja se raspala u ratu.

Dodik je rekao da BiH, dok on odlučuje, nikada neće ući u NATO jer je on bombardovao Srbe, Srbiju, osiromašenim uranijom.

– Ja sam razgovarao sa predstavnicima NATO, on kaže da je sve što se tiče saradnje u redu, a što se tiče članstva, mora postojati nova odluka. Na kraju krajeva, nije NATO neozbiljna organizacija da ovako nesređenu i neartikulisanu državu primi u svoje članstvo da napravi probleme. To sam, recimo, čuo od četiri predsednika država koji su članovi NATO – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da se nekom narodu ne može zabraniti da prema svom osjećaju obilježava neko vrijeme koje je prošlo.

Smatra da je glorifikaciji Radovana Karadžića više doprinio, najblaže rečeno, nejasan rad Haškog tribunala u kome je bilo predviđeno da se osude svi Srbe koji tamo odu, a da se poslije prvostepene presude oslobodi Ante Gotovina ili oslobodi Naser Orića.

Na pitanje da li će biti povučena odlikovanja osoba koje su osuđene za ratne zločine, Dodik je podsjetio da je to stvar parlamenta, koji je odlučio da neće. “Mislim da neće, mislim da ne treba”, dodao je Dodik.

On je naveo primjere kako u Sarajevu imaju škole koje nose nazive dokazanih fašista iz muslimanskog naroda, da se u Ulici Zelenih beretki nalaze institucije BiH, a one su sinonim zla za srpski narod u Sarajevu.

O planovima za izbore 2022. godine, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da su opcije član Predsjedništva i predsednik Republike Srpske, ali da neće na parlamentarnu listu ili da se ne kandiduje uopšte.

SRNA