Grad Trebinje
Republika Srpska

Nekažnjivost napada na novinare generiše novo nasilje

Novinari danas žive i rade svoj posao u atmosferi permanentnog straha u kojoj ih napadaju kada govore istinu i kada ne podilaze vlastima koje im otvoreno stavljaju mete na čelo, a odbijaju da procesuiraju one koji podstiču nasilje nad njima.

Ovo je zaključak panela na temu “Nekažnjivost kršenja medijskih sloboda, prijetnji i napada generišu novo nasilje i atmosferu straha” održanog povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija koji su organizovali Udruženje BH novinari i Fondacija “Fridrih Ebert”.

Učesnici panela, koji su od početka godine pretrpjeli nasilje, svjedočili su o svom iskustvu sa predstavnicima institucija, koji govore u prilog ranije iznesenim rezultatima istraživanja koji su pokazali da čak 74 odsto anketiranih građana u Srpskoj smatra da je nasilje nad novinarima ponekad opravdano.

Glavni urednik portala “Buka” Aleksandar Trifunović, čiji je automobil, kao i onaj novinara Nikole Morače, izgrebao komšija, nezadovoljan pisanjem kritički nastrojenih medija, rekao je da se, uprkos svim problemima na koje se nailazi, uvijek mora imenovati onaj ko poziva na nasilje i stvara atmosferu straha.

Sistem se plaši malog broja medija koji rade svoj posao. Vidimo to danas, kada niko među njima nema hrabrosti da dođe i suprotstavi svoje mišljenje sa nama, ostajući da sjede u svojim dobro čuvanim kancelarijama i blindiranim automobilima. Situacija je dramatično lošija nego prošle godine, a mi to poričemo. Šta bi mi trebalo da radimo? Da idemo pod stare dane na kurs borilačkih vještina? Šta da očekujemo od publike koja podilazi politici i koja je toliko mazohistična prema sebi da pristaje na sve ono što im oni priređuju. Oko nas su ljudi koji se po cijeli dan poigravaju sa živcima građana, nasilnički vokabular je konstantan u Dnevniku RTRS-a. Kolega i ja smo napadnuti, a onda nas je predsjednik RS Milorad Dodik optužio da smo sami sebe napali. Javnost neće da preispita svoje loše ponašanje i svoju podršku pogrešnim politikama. Otvorio je lov na novinare koji ne misle kako sistem želi i sada je samo pitanje kada će sa grebanja auta preći na grebanje nas“, kaže Trifunović.

Novinar “Blica” Nikola Morača, koji je bio izložen velikom pritisku policije i tužilaštva zbog pisanja o slučaju silovanja, te mu je oduzet telefon i ucjenjivan je da će biti osumnjičeni ako ne otkrije izvor informacija, kaže da ga je strah motivisao da svoj posao radi još predanije. Morača kaže da je nakon što je otkriveno ko je izgrebao njegov i Trifunovićev automobil, razgovarao sa počiniocem, koji je prije napada pomiješao lijekove i veliku količinu alkohola.

Čovjek mi je rekao: “Komšo, ja kad god pogledam dnevnik, osjećam se kao žica zategnuta do pucanja”. Tada sam osjetio strah. Svi smo tu, živimo kao komšije, porodica mi je tu, a on je blizu. Šta mi možemo da očekujemo? Predsjednik RS je rekao da imaju indicije da smo to mi sami uradili. Predstavnici institucija su od nas tražili da ne gonimo krivično čovjeka koji nam je grebao auto. Šta bi bilo da nismo tražili? Dakle, radi se na tome da se ne ide u kažnjavanje počinilaca“, kaže Morača.

Urednica portala eTafika Vanja Stokić, koja je u martu napadnuta sa nekoliko aktivista LGBTQ zajednice u Banjaluci kaže da novinari sigurno žive u strahu, ali i drugi. Ona je istakla da nije napadnuta kao novinarka, jer je to bilo usmjereno na akativiste, ali su napad podsticali pojedini mediji, a posebno pisanja u online sferi.

Kada se dogodio napad na mene i moje kolege, izgledalo je kao da je policija dovela te huligane. Policija je došla, a onda nakon 30 sekundi, stvorili su se huligani koji su nasrnuli na mene i na mog momka. Nažalost, od ranije imam iskustva sa napadima na mene. Uglavnom su to bili online napadi. Institucije to nikada nisu uzimale ozbiljno. Nasilje na internetu je veoma stvarno i onaj napad 18. marta je tamo počeo. Ne znam koliko danas novinari mogu sami da urade da se odnos institucija popravi, treba im pomoć pravnika. Naše je da nastavimo da radimo svoj posao“, rekla je Stokić.

CAPITAL: A. P.

Komentar