Grad Trebinje
Republika Srpska

Nema novca za borce

Svi učesnici rata u Republici Srpskoj od ovog mjeseca trebalo bi da dobijaju borački dodatak u iznosu od 2,20 KM, kako je ranije dogovoreno na sastancima predstavnika Boračke organizacije (BORS) sa zvaničnicima institucija Srpske.

Kako Srpskainfo saznaje iz odlično obaviještenih izvora, od dogovorenog, gotovo sigurno, neće biti ništa jer u budžetu Srpske, tvrde naši sagovornici, doslovno nije predviđen ni fening za te namjene!

Podsjećamo, sredinom juna ove godine predstavnici Predsjedništva BORS imali su sastanak sa resornim ministrom Danijelom Egićem i drugim visokim zvaničnicima vlasti u Srpskoj na kojem se razgovaralo o načinu na koji bi bio olakšan teški materijalni i socijalni položaj ogromne većine bivših boraca Vojske Republike Srpske.

Tada je, između ostalog, dogovoreno da do septembra ove godine bude “ubrizgano” dodatnih 20 miliona KM u boračko-invalidsku zaštitu, kako bi se svi nekadašnji borci VRS uveli u mjesečni borački dodatak do kraja godine u iznosu od 2,20 KM.

– A od januara naredne godine, svi borci će biti uvedeni u mjesečno primanje u iznosu od tri KM. Svako povećanje budžeta Republike Srpske pratiće to povećanje – obećao je tada Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS.

Međutim, kako Srpskainfo saznaje, od obećanog i dogovorenog na pomenutom junskom sastanku predstavnika BORS i najviših zvaničnika Srpske, po svemu sudeći, neće biti ništa, jer Republika Srpska nema novca za te namjene.

– Iako je od dogovora o uvođenju jedinstvenog mjesečnog boračkog dodatka prošlo skoro tri mjeseca, niko iz vlasti čak ni ne pominje ono što je dogovoreno. To je dovoljan dokaz da novca za borce nema, a još jedno obećanje o popravljanju teškog položaja ogromnog dijela boračke populacije ostaće samo mrtvo slovo na papiru – tvrde izvori portala Srpskainfo.

Komentar