Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Nema sankcija za moćnike, zakoni po njihovoj volji (Video)

Bez obzira na postojanje zakona koji bi trebalo da sprečavaju nelegalno sticanje imovine, u Republici Srpskoj pojedinci i dalje imaju milionsku imovinu za koju nemaju pokriće. Pitanje je, zašto uprkos postojanju zakona, ova oblast i dalje nije regulisana i da li će pompezno najavljivani novi Zakon o utvrđivanju porijekla imovine dati rezultate?

U Republici Srpskoj i dalje postoji milionski vrijedna imovina, za koju nema pokrića. Tako se u izvještaju MUP-a Republike Srpske, koji će biti predstavljen već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine, navodi da je u prošloj godini provjereno 136 sumnjivih pravnih i fizičkih lica i da je predloženo određivanje privremene mjere oduzimanja imovine vrijedne oko 13 miliona maraka, dok je blokirana imovina u iznosu od oko 165 hiljada maraka.

Predstavnici opozicije kažu da statistički podaci ne otkrivaju mnogo, ali je jasno da u Republici Srpskoj i dalje nema stvarne borbe protiv ove pojave jer, kako navode, konkretni primjeri pokazuju da za brojne političare i funkcionere i dalje nema sankcija.

Pored Zakona o oduzimanju imovine koja je stečena nezakonitim radnjama, u Republici Srpskoj je ove godine usvojen i SNSD-ov Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Zakon stupa na snagu u martu sljedeće godine, a njime je određeno da ukoliko se dokaže da osoba ne može da dokaže porijeklo na imovinu čija je vrijednost veća od 300 hiljada maraka, a stečena je u periodu od tri uzastopne godine, uvodi se porez od 75% njene vrijednosti.

Za provođenje ovog zakona je zadužena Poreska uprava Republike Srpske, iz koje nam je rečeno da su u toku pripreme za početak provjere imovine bez pokrića.

Politikolozi i predstavnici organizacija civilnog društva ne očekuju da će ovaj zakon išta promijeniti kada je u pitanju nezakonito uvećanje imovine političara, članova njihovih porodica, kao i kontroverznih biznismena koji su sa istim povezani.

Naši sagovornici upozoravaju da će i pored formalnog donošenja zakona koji se tiču provjere, oporezivanja i oduzimanja nezakonito stečene imovine, brojni političari, zvaničnici, funkcioneri, kao i osobe iz poslovnog okruženja, nastaviti da uvećavaju svoja bogatstva, kroz   sumnjive i nezakonite aktivnosti, ali i formalno zakonite radnje jer postoje brojni primjeri gdje su zakoni namjerno skrojeni tako da oni koji se bogate kroz otimanje novca koji pripada građanima, izbjegnu svaku vrstu sankcije.

Komentar