Grad Trebinje
Republika Srpska

Nepovjerenje u ljude iz SNSD ili PRENOS NADLEŽNOSTI: Šta stoji iza Dodikove ideje da predsjednik Srpske bude i član Predsjedništva BiH

Da li predsjednik Republike Srpske po automatizmu treba da bude član Predsjedništva BiH ili je to prenos nadležnosti?

Ovu temu otvorio je prekjuče lider SNSD Milorad Dodik, koji je najavio da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona BiH predložiti da predsjednik Srpske po automatizmu bude član Predsjedništva BiH.

Dodikova izjava izazvala je oprečne reakcije u javnosti od onih da ne vide ništa loše u tome, pa sve do onih koji su upitali zar to ne bi predstavljalo prenos nadležnosti?

Među brojnim komentarima su se našli i oni koji su upitali zašto baš sada Dodik predlaže ovako nešto i da li je moguće da lider SNSD nema povjerenja u ljude u vlastitoj stranci, i ne vidi nikoga koga bi ubuduće mogao kandidovati za mjesto predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva, pa zato želi da spoji ove dvije funkcije u jednu.

Iznenađenje nisu krili ni političari koji su mahom odgovarali da se nadaju kako se lider SNSD „samo šali“ jer da bi se te dvije funkcije spojile neophodno je mijenjati Ustav i BiH i Republike Srpske.

Predsjednik DNS Nenad Nešić kaže za Srpskainfo da je predsjednik Republike Srpske ustavna kategorija i da se njegov položaj i nadležnosti ne mogu definisati Izbornim zakonom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sama inicijativa je opasan presedan koji otvara put ka prenosu nadležnosti i institucionalnom urušavanju Republike Srpske. To praktično znači da se odlučivanje i vođenje politike izmješta iz Republike Srpske i stavlja u ruke BiH. Obesmišljava se i NSRS budući da predsjednik proglašava zakone i ima pravo veta – ističe Nešić.

On dodaje da je ovakav Dodikov stav još jedna potvrda da je stanje u SNSD zrelo za promjene i da predsjednik te stranke „očigledno nema povjerenja u ljude koji bi trebali da mu budu najbliži saradnici i sada želi da jača sebe kao šef partije gomilajući funkcije“.

– Demokratski narodni savez nikada nije glasao za prenos nadležnosti. Nećemo to ni sada uraditi. Ističemo da kao odgovorni političari uvijek možemo sjesti i saslušati argumente srpskog člana Predsjedništva ukoliko smatra da je Republika Srpska ugrožena. Međutim, Republika Srpska nisu stranke i funkcije, to je najskuplje plaćena žrtva srpskog naroda kojom se ne igra iz stranačkih interesa – ističe Nešić.

Potpredsjednica PDP i poslanica ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić smatra da je Dodik ovu izjavu dao kako bi vidio reakciju javnosti na tu njegovu ideju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– On je svakako u ovom svom mandatu srpskog člana Predsjedništva uzurpirao i poziciju predsjednika Republike Srpske. Svjedoci smo da se u brojnim aktivnostima gdje se očekuje barem prisustvo predsjednika Republike pojavljivao Dodik. Očito sada pokušava da ozvaniči to što je već i uradio tokom svog mandata srpskog člana Predsjedništva, a to je uzurpacija pozicije predsjednika Srpske – ističe Trivićeva za Srpskainfo.

Ona kaže da ne vidi smisao ove inicijative dok god se srpski član Predsjedništva i svi predstavnici na nivou BiH biraju glasovima iz Republike Srpske.

Trivićeva ističe da je Republika Srpska izborna jedinica i da niko ne može biti izabran na nivo BiH drugim glasovima, osim onim iz Srpske. Iz tog razloga, kako dodaje ona, ne vidi smisao Dodikove inicijative.

Ona je pozvala srpskog člana Predsjedništva da, umjesto što predlaže ovakve inicijative, pokuša vratiti dio digniteta „predsjedniku Republike Srpske“.

– Jer, ovo što je on napravio je zapravo ponižavanje institucija predsjednika Republike Srpske. Dodikova me inicijativa iznenađuje i moguće je da on, iako su opšti uzbori još prilično daleko, ne vidi nikoga, osim sebe, da je dovoljno dorastao za te dvije tako važne funkcije kako što su predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva. Dodik je čovjek koji u svojoj političkoj karijeri, kao lider stranke, nije uspio da stvori još neko političko ime koje ima dovoljno političkog autoriteta, a da taj autoritet ne zavisi od njega samog – kaže Trivićeva.

Ona ističe da je Dodik ovim možda poslao poruku ljudima u vlastitoj stranci ili da nema povjerenje u njih, ili da nema dovoljno dobrog kandidata među njima, ili da smatra ispravnim da on bude taj koji će se pitati za sve.

– Kao neko ko stalno priča protiv BiH kao neodržive tvorevine ne vidim kako Dodik na ovaj način slabi BiH. On bi zapravo ovim autoritet Srpske prenio na BiH,  što smatram pogubnim jer Republika Srpska treba sačuvati svoj autoritet koji joj je dat Ustavom – kaže Trivićeva.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NSRS Kostadin Vasić smatra potpuno nelogičnim i suludim spajati dvije tako velike i jake pozicije u jednu.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On za Srpskainfo ističe da je neophodno da Republika Srpska ima jakog čovjeka koji će braniti njene interese u Sarajevu u vidu srpskog člana, a s druge strane potreban je i predsjednik Republike koji će voditi RS u pozitivnom smijeru.

– To je potpuno nespojivo i mislim da su to političke fraze i floskule i da nema ništa od toga. I Dodik to zna, kao i ja, ali i svi drugi. Nema ništa od toga. Prvo morate mijenjati Ustav BiH i Republike Srpske, a zato vam treba dvotrećinska većina i u RS i u FBiH. Suludo je pričati o tome kada nemate podršku za tako nešto ni u Federaciji, ni u međunarodnoj zajednici, ni nigdje – poručio je Vasić.

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović poručuje da je Dodik očito svjestan da nema koga da kandiduje za člana Predsjedništva BiH, pa zato predlaže spajanje funkcija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Očito je svjestan da će doživjeti težak poraz jer je njegov SNSD postao “One man show”, i misli da je jedini izlaz da on bude kandidat za sve funkcije. Dobro je što javno pokazuje strah i nemoć, ali je ružno što javnim ponižavanjem predsjednika Republike ponižava i institucije Republike Srpske. On, nažalost, nastavlja sa razaranjem institucija Republike Srpske i prenošenjem nadležnosti, ali ovako daleko nikada prije nije išao- tvrdi Vukanović.

On dodaje da je Dodik trenutno i član Predsjedništva, i premijer, i ministar finansija i predsjednik Republičkog štaba i direktor svih javnih preduzeća.

– Sada vjerovatno pokušava da legalizije vlast jednog čovjeka. Davno sam ga nazvao uzurpatorom, a ova suluda ideja pokazuje da je nažalost izgubio zdrav razum- kaže Vukanović.

Komentarišući prijedlog predsjednika SNSD da se izmjenama Izbornog zakona objedine dužnosti predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, potpredsjednik Socijalističke partije Srpske i šef kluba poslanika SPS u NSRS Maksim Skoko kaže za Srpskainfo da su takvi potezi nepotrebni Republici Srpskoj, te da je ova stranka izričito protiv potezanja tema od nacionalnog interesa u dnevnopolitičke svrhe.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da nam je jedna takva aktivnost nepotrebna i svakako da nam nije prioritet u ovim vremenima. Republika Srpska ima svoj Ustav, Republika Srpska ima vlast podijeljenu na izvršnu, sudsku i zakonodavnu i to je model koji treba da jačamo, a ne mijenjamo. Mislim da nije naodmet podsjetiti koliko je komplikovana i zahtjevna procedura promjene izbornog zakona ili bilo kojeg političkog akta na nivou BiH, a tek koliko je komplikovana promjena Ustava – kaže Skoko

Da biste uradili to o čemu priča Dodik, kako ističe Skoko, bio bi potreban širok konsenzus svih strana u BiH, ali prije toga, bila bi potrebna široka diskusija u samoj Republici Srpskoj da se razmotri ima li uopšte racionalnog motiva za takvu vrstu promjene.

– Kada se sve uzme u obzir, ova čitava priča djeluje kao nametanje nekih krupnih političkih tema u momentu kad je pažnja javnosti zaokupljena sasvim drugim pitanjima. Mislim da je ovo povezano sa pitanjem izbora kandidata za pojedinačne funkcije naredne godine i da u SNSD možda procjenjuju da im ovakva vrsta manevra može olakšati poziciju – smatra Skoko.

On ističe da je SPS principijelno protiv toga da se teme od nacionalnog interesa potežu zbog partijskih interesa, pogotovo ako se dogovaraju sa Bošnjacima i Hrvatima prije nego što je javnost u Republici Srpskoj uopšte zauzela stav o tim pitanjima.

Srpskainfo.com