Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Nešić zagovara MANDAT U VLASNIŠTVU STRANKE “Ukinuti trgovinu poslanika i spriječiti političku korupciju”

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, Nenad Nešić, kazao je da bi izmjena Izbornog zakona, koja se odnosi na to da mandat pojedinca pripada stranci, spriječila političku korupciju.

Nešićev prijedlog nije naišao na podršku ostalih poslaničkih klubova, iako je zvanično protiv bio samo SDA. Nešić je upoznat da se radi na široj izmjeni Izbornog zakona putem Interresorne radne grupe, ali je napomenuo da se njegov prijedlog odnosi na manju izmjenu, koja je neophodna zbog velikog broja preletača, posebno u parlamentu Srpske.

– Prisutan je veliki broj preletača, da ne kažem pogrdnim imenom „papaka“, koji osvoje mandat na politički program jedne političke partije i na kraju završe u drugoj partiji ili osnuju novu. U skupštini Srpske imamo tri ili četiti partije koje uopšte nisu učestvovale na izborima 2018. godine – podsjetio je Nešić.

Trguje se mandatima, dodao je, a rijetki su oni koji iz ideoloških razloga napuste stranku.

– Slušao sam ranije predsjednike SNSD i HDZ koji su govorili da su za to da mandati pripadaju strankama. Oni koji osvoje mandate na listi jedne partije treba da taj mandat imaju dok su članovi te partije, a onog trenutka kad je napuste, ili budu isključeni, da mandat pripada političkoj partiji – obrazložio je Nešić.

Dodao je da svima koji smatraju da mandat mogu da osvoje bez političke partije ostaje mogućnost da budu nezavisni kandidati.

Ipak, iz poslaničkih klubova SNSD, HDZ i SDA stava su da rad na izmjeni Izbornog zakona treba prepustiti nedavno formiranoj radnoj grupi.

– Predažem da upravo toj grupi iznesete svoje zahtjeve da ona to razmotri iz svih aspekata. Nema potrebe da mi poslanici ulazimo u proces koji je već pred nama – rekao je predsjedavajući Kluba HDZ, Nikola Lovrinović.

FOTO: N1
FOTO: N1

Nikola Lovrinović

Poslanica Alma Čolo (SDA) stava je da se radi o veoma delikatnom pitanju, s obzirom da u izbornom zakonodavstvu imamo poluotvorene liste s različitim preferencijama, i mandat ne može pripadati samo političkoj partiji.

– U Evropi ne postoji nijedna zemlja u kojoj mandat pripada političkoj partiji, osim možda Srbija, a imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Srbije. Ovdje u  obrazloženju stoji da je ovo način borbe protiv političke korupcije. Mislim da u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da je neko primio novac i prodao svoj mandate treba da to nadležni procesuiraju – kazala je Čolo.

FOTO: PARLAMENT BIH
FOTO: PARLAMENT BIH

U SNSD smatraju da je Izborni zakon prezahtjevna materija da bi se mijenjao po hitnom postupku.

– Protiv konkretnog rješenja koje je predložio gospodin Nešić nemamo ništa. Jasno mi je zašto je gospodin Nešić to predložio; 2014. godine su prva dva slučaja izlaska poslanika bila upravo iz DNS. Nakon toga imamo situaciju da su neki poslanici DNS potpuno prešli u druge stranke – rekla je predsjedavajuća Kluba SNSD, Snježana Novaković Bursać (SNSD).

FOTO: PS BIH
FOTO: PS BIH

SNSD takođe zagovara da stranke postanu vlasništvo mandata.

“NAJVIŠE PRELETAČA IMAĆE SNSD I SDA”

Očigledno je da u vladajućoj većini ne postoji volja za promjenu Izbornog zakona. To je pokazalo i ovo što ne prihvatate jednu ovakvu proceduru. Izjavio je ovo Nešić i dodao da upravo SNSD i SDA nakon izbora čeka veliki broj preletača.

– Vi iz SDA i SNSD, kada biste malo gledali u budućnost, vidjeli biste da će ono što predlažem biti i vaš interes. SDA i SNSD poslije izbora 2022. čeka veliki broj preletača. Znate to, jer i danas jedva držite klub na okupu. Meni je žao, ali mi je i drago što će 2022. najveći broj preletača biti iz SNSD i SDA. Ja ću se smijati tada, a vi ćete se za glavu držati – rekao je on.

srpskainfo.com