Grad Trebinje
Republika Srpska

Neslavan kraj megalomanskog projekta Vlade RS: Povjerioci stali u red, ali im poručeno da se NEMAJU ČEMU NADATI

Stečaj u preduzeću „Biteks“ iz Bileće, u kojem je krajem novembra prošle godine otvoren stečaj, biće vrlo brzo okončan zbog nedostatka stečajne mase.

Riječ je o firmi čiji je prvobitni naziv bio „Nikola Tesla“, a koju je upropastio Dragan Vučetić, nekadašnji savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Povjerioci su juče na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Trebinju prijavili svoja potraživanja, a u prvim redovima su bili predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i Investiciono-razvojne banke.

Stečajna upravnica Radenka Srndović nije mogla da precizira koliko im je „Biteks“ ukupno ostao dužan, jer je rok za prijavu potraživanja produžen, a crta će, kako je rekla, biti podvučena u maju ove godine. Međutim, kako je poručila, nemaju se čemu nadati.

– Pokretna imovina koja je preostala je bezvrijedna. Radi se o jednom broju starih mašina za šivenje. Preduzeće nema nikakvih nekretnina niti bilo šta vrijedno i najvjerovatniji ishod je okončanje postupka zbog nedovoljnosti stečajne mase – kazala je ona.

Nada se da će nakon prodaje imovine ostati dovoljno novca da se makar pokriju troškovi postupka.

– Ovde se dosta povjerilaca naplatilo ranije u izvršnom postupku. Malo šta je ostalo za druge – zaključila je  Srndovićeva.

Kako podsjeća Kapital, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zatražilo je stečaj preduzeća „Biteks“.

„Biteks“ je nastao na temeljima „Nikole Tesle“, firme koju je 2012. godine osnovala Vlada Republike Srpske sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Dragana Vučetića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, imenovala za direktora.

Vučetić je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila i 2.000 radnih mjesta u oblasti tekstilne industrije, ali je iza sebe ostavio samo pustoš i dugove.

Iako je bio osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, za svoj rad nikada nije odgovarao, jer je pobjegao iz zemlje.

Komentar