Grad Trebinje
Republika Srpska

Nevakcinisani većina na “kovid” odjeljenjima

“Kovid” odjeljenja u bolnicama širom Republike Srpske ponovo se pune, a među oboljelima koji su uglavnom srednje životne dobi najviše je onih sa teškom kliničkom slikom.

U banjalučkom Domu zdravlja pojašnjavaju da se prema uputstvima Instituta testiraju sve osobe kod kojih postoji sumnja na “kovid 19”.

Riječ je o osobama koje se javljaju sa simptomima akutnih respiratornih infekcija – kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Među novozaraženim u Srpskoj prednjače oni uzrasta od 30 do 49 godina. Sudeći prema podacima iz izvještaja, novooboljelih ima i među školarcima, pa je virus korona za 24 časa potvrđen i kod 56 osoba uzrasta od šest do 19 godina.

Da situacija nije nimalo bezazlena, potvrđuju i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, gdje se liječi 316 “kovid” pacijenata, a prije mjesec dana bilo ih je svega 16.

Tešku kliničku sliku ima 71 pacijent, 36 je životno ugroženih, a 188 ima srednje tešku kliničku sliku – naveli su u UKC-u. Osim toga, 67 hospitalizovanih diše uz pomoć kiseoničke maske.

Od ukupnog broja hospitalizovanih više od 90 odsto je nevakcinisanih – upozoravaju iz UKC-a, apelujući na građane da se vakcinišu jer je to jedini način da se pandemiji stane u kraj.

Na tešku situaciju upozoravaju i iz bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi”, u kojoj su hospitalizovana 42 pacijenta, od kojih su tri na respiratoru.

– Dvije trećine oboljelih u “kovid” bolnici imaju teške ili izrazito teške kliničke slike, dok je manji broj oboljelih sa srednje teškom kliničkom slikom – naveli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.  

Ističu da je među oboljelima najveći broj nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih osoba.

Veći broj hospitalizovanih imaju i u dobojskoj Bolnici “Sveti apostol Luka”, gdje se od “kovida” liječi 69 oboljelih, od kojih je devet na respiratoru. Jednog pacijenta na respiratoru imaju i u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović”. Bez pacijenata je jedino “kovid” odjeljenje u Slatini.

Glas Srpske