Grad Trebinje
Republika Srpska

Nevažeći glasovi odjednom postali važeći: Da li se referendum u Višegradu pretvara u IZBORNI INŽENJERING

Obje političke strane tvrde da su pobjednice referenduma za opoziv načelnika Višegrada, Republička izborna komisija u međuvremenu mijenja pravila, a načelnik Mladen Đurević je bezbrižno otišao na godišnji odmor.

Višegrađani su 12. juna, na inicijativu skupštinske većine, glasali za i protiv opoziva načelnika iz SNSD. Isto veče, SDS je slavio uspješan opoziv, ali su se već drugi dan iz SNSD pojavile suprotne tvrdnje. Tako je sve do danas.

Stav Republičke izborne komisije (RIK) je praktično nemoguće čuti. Predsjednik Oliver Blagojević nije odgovarao na naše pozive i poruke, a kontakt podatke fantomske Komisije nemoguće je pronaći ni na internet pretraživaču.

“Logično… za normalne ljude”

Predsjednik OO SDS Višegrad, Miroslav Kojić, objašnjava da se SNSD žalio na rezultate referenduma po dva osnova – na karakter nevažećih glasova u Pravilniku za provođenje opoziva, te na glasove iz inostranstva. Kojić je ubijeđen da ni u jednom slučaju nemaju

Sve je počelo sa članom 45 Izbornog zakona RS koji može da izazove određene nedoumice. U njemu piše da se referendum smatra uspješnim ako je za njega glasala natpolovična većina izašlih birača.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Svuda u svijetu, kada se broje glasovi, prvo se odvajaju nevažeći listići, a onda se od važećih glasova broji za i protiv. Kada je RIK pravila Pravilnik pojasnila je taj član, tako što je dodala da se uzimaju u obzir samo važeći glasovi. To je za normalne ljude sasvim logično – kaže Kojić za Srpskainfo.

Nevažeći “protiv” opoziva

Taj pravilnik je usvojen 4. maja, stupio na snagu narednog dana i do 12. juna niko nije izjavio prigovor na njega. Međutim, kaže Kojić, kada su stigli preliminarni rezultati nepovoljni za Đurevića, on i partije oko njega su izjavile žalbu na Pravilnik, smatrajući ga nezakonitim. Još gore, dodaje Kojić, RIK im izlazi u susret, mijenja Pravilnik tako što briše član o nevažećim glasovima, odnosno i njih uzima u obzir u konačnom zbiru.

– To je klasično krivično djelo i svi članovi RIK će dobiti krivične prijave. Zamislite, uzmu 116 nevažećih glasova i dodaju ih protiv opoziva! Čovjek je precrtao svoj listić nezadovoljan i jednima i drugima, taj listić se ne ubraja nigdje u svijetu. A oni bi taj listić stavili na načelnikovu stranu kao da su bili protiv opoziva. Ali, i kada to urade, opet je više od 50 odsto za opoziv. I zato idu na drugi osnov, žale se da je glasanje poštom nezakonito i traže da bude poništeno. Putem pošte je za opoziv bilo 148, a protiv 72 – kaže Kojić.

Kada se glasa poštom, paket sadrži manji koverat sa glasačkim listićem i veći u kome je kopija lične karte i obrazac koji popunjava glasač. U ovom slučaju, ti obrasci nisu bili potpisani i za to se „zakačio“ SNSD. Međutim, Kojić tvrdi da ni Pravilnik ni Izborni zakon RS ne kažu da taj obrazac treba da bude potpisan.

– Oni su našli Pravilnik CIK BiH za lokalne izbore 2020. u kome piše da obrasci treba da budu potpisani i pozvali se na njega. Ali, to je nonsens jer se za svake izbore donosi novi pravilnik i ne može se on primjeniti u ovom slučaju. Znam iz pouzdanih izvora da imaju problema u RIK jer jedan dio želi da bude po pravu, a drugi po nekim stranačkim pritiscima. Ukoliko ponište poštu, a ubroje nevažeće glasove, jer je Pravilnik promijenjen, onda bi opoziv imao oko 49 odsto glasova i ne bi uspio – zaključuje Kojić.

NA ODMORU

U SO Višegrad su nam rekli da načelnik Mladen Đurević nije dostupan za izjavu jer je na odmoru! Đurević je na svom Fejsbuku 25. juna napisao da referendum nije uspio.

– Nabaviti glasačke listiće za glasanje putem pošte tek onako u nekoj od štamparija, bez nabavke, bez potpisanog ugovora, je nedopustivo. Propratni obrazac, uz glasački listić, sa ličnim podacima, bez mjesta za svojeručni potpis, nedopustivo je i nije u skladu sa zakonom i pravilnicima. Zato nam se desilo, da “isti čovjek dostavi” dvije koverte za glasanje, da glasa nepokretni iz grada u kome ne živi… Ko je kriv, komisija za sprovođenje referenduma – napisao je Đurević.

Komentar