Grad Trebinje
Odbojka

NEVJEROVATNA TIJANA Odbojkašice Srbije “režirale” preokret protiv Poljske

Najteži ispit u grupnoj fazi Evropskog prvenstva odbojkašice Srbije su položile.

Iako su veoma loše odigrale prvi set, u naredna tri su ukrotile motivisane Poljakinje i stigle do značajne pobjede koja im u velikoj mjeri olakšava put ka medalji 3:1 (18:25, 25:13, 25:23, 25:18). Ponovo je ogroman teret na svojim leđima iznijela Tijana Bošković, za koju rival nije imao nikakvo rješenje. Nosila je tim i kad nikome nije išlo, izmišljala je poene i na kraju dotukla protivnice. Kad je bilo potrebno, dobila je pomoć i od saigračica – posebno Maje Aleksić koja je ušla sa klupe i donijela sjajnu energiju.

Svjetske šampionke sada imaju tri pobjede, sutra su slobodne, a onda igraju sa Mađarskom i Belgijom. Ukoliko se ne desi neko čudo, potvrdiće prvu poziciju i u osmini finala će ići na četvrtoplasirani tim iz grupe C. Poslije toga vjerovatno na Njemačku, a onda u polufinalu bi rival mogla da bude Holandija… Sve u svemu – današnji susret je bio obračun za prvo mjesto u grupi, samim tim i zaobilaženje paklenog puta ka završnici, koji bi vodio preko Turske. Na drugom dijelu kostura trebalo bi da ostanu Poljska, Turska i Italija… Jasno je da jedna od te tri ekipe neće moći do polufinala.

Iako se srećno završilo, utakmica uopšte nije bila laka… Posebno početak. Nisu Srpkinje uopšte ličile na sebe u prvom setu. Griješile su servis, prijem je bio daleko od idealnog, samim tim ni ostali elementi nisu mogli da budu na nivou. Zbog lošijeg starta uvukla se nesigurnost u ruke, pa je situacija na semaforu kako se približavao kraj seta bila sve gora. Dizanje je najčešće bilo iz dubine, napadači su teško prolazili. Samo je Tijana Bošković bila na svom nivou – od deset lopti sedam je prošla, ali nije imala nikakvu pomoć od saigračica. Na drugoj strani Vološ je razigrala Stišjak – ona je ste bila najefikasnija, ali su je pratile i ostale. Gvideti je prvi tajm-aut tražio na 9:14, drugi već na 10:17. Pravio je i izmjene primača servisa, ali velike promjene nije bilo. Srpkinje su samo u finišu uspjele sa najvećih devet razlike da spuste na konačnih sedam – 18:25.

Poznavajući već godinama ove djevojke – znalo se da teško da mogu da ponove ovako lošu igru kakva je bila u prvom činu. Poslije predaha na klupi vratile su se “nove” igračice na teren. Silovito su krenule Tijana Bošković i drugarice. Mina Popović je pronašla pravi servis, Uzelac se sjajno snalazila u napadu, Tijana je nastavila tamo gdje je stala i za čas posla Srbija je vodila 8:2. Sve se preokrenulo i utakmica je za srpske navijače postala mnogo privlačnija. Igra je bila mnogo tečnija, pa se prednost samo povećavala. Lavarini je kompletnu postavu izbacio, uvijek igračice sa klupe, jer je video da u ovom setu preokret nije moguć. Ostale su Poljakinje na samo 13 osvojenih poena – bilo je 25:13 za svjetske šampionke, navodi Mocart sport.

Poslije dva seta koja su završena velikom razlikom, očekivalo se da u narednom tek počne prava borba… Poljska je nešto bolje otvorila i natjerala Srpkinje da uporno moraju da stižu rezultat. Sredinom seta rivalke su pobegle na 16:13… Uveo je Gvideti Maju Aleksić i Saru Lozo. Odmah je krenuo preokret. Preko Tijane je Srpska selekcija povela 20:18, ali stigle su to protivnice. Bilo je sve dramatičnije u hali, Poljaci su na tribinama pokušali da pomognu, ali nisu uspjeli. To jest nije im dala Maja Aleksić. Sjajnu rolu je odigrala ova igračica u završnici seta i na kraju blokom postavila krajnji rezultat – 25:23.

Komentar