Grad Trebinje
Hercegovina

Nezadovoljni radnici NP „Sutjeska“ najavljuju protest ispred Vlade RS

FOČA – Radnicima Nacionalnog parka „Sutjeska“ kasni nekoliko plata, zbog čega najavljuju podizanje kolektivne tužbe i protest pred zgradom Vlade Republike Srpske.

Nacionalni park „Sutjeska“ u teškoj je dubiozi već duže vremena, kasne sa izmirivanjem obaveza prema bankama, računi su im donedavno bili blokirani, a radnici su prošle godine bili u tromjesečnom štrajku zbog neisplaćenih plata.

Vlada Republike Srpske nudila je razna obećanja za probleme u NP „Sutjeska“, ali prema riječima naših sagovornika, rješenje do danas nije pronađeno.

Nedavno je Vlada odlučila da će garantovati za 320.000 KM kredita Nacionalnog parka, što nije ni blizu iznosa od tri miliona maraka, koliko je „Sutjeska“ putem tendera koji je raspisan sredinom novembra zatražila.

Drakul: Ne vidimo izlaz iz teške situacije

Predsjednik Sindikalne organizacije NP „Sutjeska“ Dragomir Drakul tvrdi da zaposlenima u ovom preduzeću kasne čak četiri plate.

„Nama su preskočene dvije plate, za maj i jun od prošle godine, zbog sezonaca, i za novembar i decembar nam kasne plate“, rekao je Drakul.

Ističe da su prošle godine od Vlade dobijali obećanja da će se uključiti u problem finansiranja NP „Sutjeska“, ali da do danas ništa od toga nije bilo.

„Prvo smo imali obećanje da ćemo ući u neku investiciju u neko privatno partnerstvo, ali od toga se odustalo, pa smo imali obećanje da ćemo dobiti pet miliona KM kredita, pa da ćemo dobiti tri miliona KM kredita, da bi Vlada na kraju garantovala za 320.000 KM“, naglasio je Drakul.

Kaže da su radnici u jako teškoj situaciji, na ivici siromaštva, te da im doprinosi nisu uplaćeni od januara prošle godine.

„Ne vidim neki izlaz iz ove situacije, dosta se tih plata nagomilalo. Svaka plata dođe sa nekim kašnjenjem. Sutjeska je u velikim kreditima i dosta kasni sa svojim obavezama, tako da nam se obračunavaju zatezne kamate“, upozorio je on.

Prema njegovim riječima , sindikalni odbor je u stalnom zasjedanju i sve opcije su otvorene, moguć je čak i novi štrajk.

„Veću podršku imamo da odemo pred zgradu Vlade i da tamo izrazimo zadovoljstvo, a razmišljamo i o kolektivnim tužbama jer zaista više ne možemo trpjeti da se plate ne isplaćuju i da stalno kasne“, naveo je Drakul.

Blagojević: Plate će biti isplaćene narednih dana

S druge strane, Veljko  Blagojević direktor NP „Sutjeska“ kazao je da su plate koje su preskočene iz perioda kada on nije bio na čelu NP „Sutjeska“, ali da će biti isplaćene narednih dana.

„Kada je u pitanju plata za decembar ona ne kasni jer je tek januar i nije joj ni vrijeme da bude isplaćena, a sve plate će biti isplaćene u narednim danima“, naveo je on.

Međutim, nakon pitanja novinarke portala CAPITAL kako se planiraju snaći sa 320.000 KM za koje je Vlada RS garantovala s obzirom na to da su tražili da im se odobri tri miliona maraka kredita, te koji su planovi NP „Sutjeska“ za budućnost, Blagojević više nije bio spreman za razgovor.

„Sva ta pitanja uputite pismeno na Nacionalni park i dobićete odgovore“, rekao je on.

Podsjećanja radi, „Sutjeska“ je već duže vrijeme u teškoj dubiozi, a radnici su prošle godine štrajkovali 90 dana zbog neisplaćenih plata.

S druge strane, prema ranijim pisanjima medija, dok su radnici štrajkovali uprava je sebi isplaćivala pozamašne akontacije.

CAPITAL: Bojana Ninković

Komentar