Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Nezasluženi poklon: Analitičari o statusu kandidata BiH za članstvo u EU

Dogodilo se ono što je bilo manje-više očekivano, ne zbog zasluga vlasti u BiH, nego zato što Brisel nije smio da propusti priliku da se geopolitički pozicionira na Zapadnom Balkanu.

Ovako analitičari ocjenjuju odluku država članica Evropske unije da BiH “poklone” status kandidata.

Diplomata i istoričar Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Parizu i Kairu, podsjeća da kandidatski status, sam po sebi, ne znači mnogo, ali da su indikativne prve reakcije vodećih političara u BiH na ovu vijest decenije.

Najviše “analiza” vezanih za dobijanje kandidatskog statusa BiH, ističe Šoja, svode se na pitanja šta mi dobijamo ovim statusom i kakvu korist ćemo izvući.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– U ovakvim razmišljanjima ogleda se naš karakter. Mi najviše volimo da se sve samo dogodi i da još budemo nagrađeni za nerad i nehaj – ističe Šoja za Srpskainfo.

Kandidatski status neće značiti ništa, dodaje Šoja, ako BiH ne budu vodili ljudi koji isključivo razmišljaju o tome šta mi sve mi moramo uraditi sami.

– Bitno je ne samo da razmišljamo, nego i da uradimo što uraditi treba, ma kako to bilo mučno i teško, i to zbog nas, a ne zbog članstva u EU. Jer, to članstvo ima svoje prednosti, koje maglovito slutimo, ali ima i mane o kojima ni ne razmišljamo – kaže Slobodan Šoja.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je kandidatski status za BiH dar koji ničim nije zaslužen. Čudno je, navodi Topićeva, da je Evropska unija počela nagrađivati nerad i promovisati najgore vrijednosti  kao evropske.

– Jasno je da je ova odluka povezana s ratom u Ukrajini, a ne sa dostignućima BiH. Ipak, ona je podstakla domaće političare, koji su se istakli raspirivanjem euroskepticizma, da sada traže novac i licitiraju ciframa koje bi EU trebalo da stavi na raspolaganje BiH, zbog kandidature – kaže Tanja Topić.

Ona aludira na istup Milorada Dodika, koji je najavio da će „predložiti svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra“, jer bi, kako je Dodik naveo, sve drugo bila „šarena laža“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I Tanja Topić je saglasna da sam kandidatski status neće ništa promijeniti u životu građana BiH, jer političari neće preko noći napraviti zaokret i početi da rade na reformama, koje su u velikom luku zaobilazili prethodne decenije.

– Ako je suditi po prvim najavama nove vlasti, teške poslove će odložiti do daljnjeg, dok ne postignu saglasnost o teškim temama, a to je u BiH, u ovakvoj situaciji, takoreći nemoguća misija – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

Komentar