Grad Trebinje
Republika Srpska

Ni sa gorivom nemamo više sreće: Ulje u Srpskoj od početka godine poskupljivalo sve i jedan mjesec

U Srpskoj su konstantno na snazi tiha poskupljenja osnovnih životnih namirnica i ostalih roba koje građani svakodnevno moraju da kupuju.

Ipak, dok cijene nekih proizvoda bar jedan kraći period miruju, ostale robe poskupljuju bukvalno iz mjeseca u mjesec, i to ne za beznačajne iznose.

Primjera radi, od početka godine nije prošao nijedan mjesec, da nije skočila cijena ulja ili goriva u Srpskoj.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je litar ulja u januaru koštao 2,32, a da mu je cijena u junu bila 2,99 KM, što je poskupljenje od skoro 29 odsto. Cijena ulja je, u ovom periodu, mjesečno u prosjeku išla za 13 feniga po litru.

S druge strane, litar goriva u Srpskoj u januaru je koštao 1,78, a u junu ove godine dvije KM, što je povećanje od 13 odsto.

Unazad godinu dana, odnosno, od juna prošle do juna ove godine, litar goriva u RS poskupio je za oko 24 odsto, a litar ulja za čak 40 odsto.

Ovo opterećuje kućne budžete velike većine građana Srpske, s obzirom na to da je njihova platežna moć takva da, i bez poskupljenja, jedva mogu da zadovolje one najosnovnije životne potrebe. Bilo šta drugo, što izlazi iz okvira pukog preživljavanja, sebi teško mogu da priušte.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu košta 1.930 maraka, od čega se na trošak prehrane odnose 742 KM, analiza je Saveza sindikata RS.

S druge strane, podaci Poreske uprave RS pokazuju da, od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj, za minimalac i ispod tog iznosa radi svaki osmi zaposleni, dok bezmalo polovina radničke klase svojim primanjima ne može da zadovolji ni trošak prehrane iz pomenute korpe.

srpskainfo.com