Grad Trebinje
Republika Srpska

Nije Banjaluka, ali vlada Srpskom: Iz ovog grada dolaze ministri i direktori, a imali su i svoje premijere (FOTO)

Mada je posljednjih godina ovaj grad postao poznat po kontroverznim izborima i najvećoj preletačkoj akciji u istoriji Republike Srpske, političare iz Doboja to nije spriječilo da osvoje značajan dio kolača vlasti na nivou RS i BiH.

Istina, u Narodnoj skupštini RS Dobojlije imaju četiri poslanika, što i nije bog zna kakav rezultat, ali kad je u pitanju izvršna vlast, Dobojlije su dobro prošle.

Iz ovog grada dolaze dvojica ministara u novoj Vladi RS. Miloš Bukejlović (SNSD) je ministar pravde i potpredsjednik Vlade RS, a Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu je novi ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Miloš Bukejlović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Otvoren put za još jednu fotelju

Nakon što su Dado Dogan (SP) i Dragoslav Kabić (SNSD), odmah po izboru podnijeli ostavke, spekuliše se da bi još jedno ministarsko mjesto u republičkoj vlasti moglo pripasti Dobojlijama.

U Parlamentarnoj skupštini BiH, u Predstavnički dom je na izborima 2022. izabrano dvoje Dobojlija: SNSD-ovci Sanja Vulić i Obren Petrović. Vulićeva je šefica Kluba poslanika SNSD.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Među ministrima u Savjetu ministara BiH nema kadrova iz Doboja, ali je već dogovoreno da će kandidat iz ovog grada biti zamjenik ministra odbrane.

Tu su, naravno, i direktorske pozicije u javnim preduzećima i ustanovama. Slađan Jović je odnedavno generalni direktor Željeznica RS, što i nije neko iznenađenje, jer je i u prošlosti većina direktora ovog, sada posrnulog giganta, dolazilo iz Doboja, gdje je i sjedište ŽRS.

Dobojlija Milovan Krčo je direktor Inspektorata RS, ali bitka za direktorske fotelje na nivou RS i BiH se tek zahuktava.

Doboj pamti i bolje dane

Oni koji duže prate politička zbivanja u RS i BiH, znaju da Doboj pamti i bolje dane.

Od 11 premijera, koliko ih je Vlada RS promijenila od 1992. godine, dvojica su bili iz Doboja. Dragan Mikerević je na čelo Vlade zasjeo 2003. godine, kao kadar PDP.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dvije godine kasnije premijer će postati Pero Bukejlović iz SDS. Ni njegova vlast nije potrajala: godinu kasnije Bukejlovićeva Vlada je izgubila povjerenje, a tadašnji predsjednik Republike Srpske je početkom 2006. mandat za sastav nove Vlade povjerio Miloradu Dodiku. Od tada Srpskom vlada SNSD.

Dragan Mikerević je bio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH tokom 2002. godine.

Mikerević je 2009. napustio PDP i ova stranka je danas u Doboju marginalizovana i ima samo jednog odbornika u Skupštini grada.

Nekad moćni SDS, koji je pod dirigentskom palicom Obrena Petrovića godinama suvereno vladao Dobojem, danas u ovom gradu skoro i da ne postoji. SDS na posljednjim lokalnim izborima 2020. u Doboju nije prešao cenzus.

Godinu ranije desila se najveća preletačka akcija u političkoj istoriji BiH. Tada je prvo osnovana “Obrenova grupa” unutar SDS, a potom je cijeli gradski odbor ove stranke prešao u SNSD.

Od tada Doboj nema ozbiljnu opoziciju na lokalnom nivou.

Ispostavilo se da stranke budu i prođu, a funkcioneri ostaju.

srpskainfo.com

Komentar