Grad Trebinje
Košarka

“Njegov izostanak je odluka koja nema nikakvog opravadanja” Najbolji sudija iz Republike Srpske ne sudi završni turnir Kupa BiH

Košarkaški sudija Dragan Porobić koji sudi mečeve Evrolige nije delegiran za završni turnir Kupa BiH. Aleksandar Đurđević, predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske kaže da izostanak Porobića sa liste arbitara još jedan dokaz samovolje Jadranka Lasetovića, komesara takmičenja.

Pravo je čudo da na završnom turniru u Sarajevu nema mjesta za sudiju koji dijeli pravdu u elitnom takmičenju.

– Kada imate završni turnir Kupa jedne države, bez obzira na sve, onda je normalno da vam na terenu sude najbolje sudije, a Dragan Porobić je jedan od najboljih, ako ne i najbolji ovdašnji sudija. On se morao naći na spisku arbitara i njegov izostanak je odluka koja nema nikakvog opravadanja. Smatram da nije ispoštovano ništa od onoga što piše u aktima KS BiH, a tiče se ravnopravnosti. Košarkaški savez Republike Srpske je ravnopravan član KS BiH, a samo jedan naš sudija je delegiran za završni turnir Kupa BiH. Nezadovoljni smo zbog takve odluke, najviše zbog toga što Republika Srpska ima odlične sudije koji sude takmičenja najvišeg ranga evropske košarke. Ovo je samo nastavak lošeg odnosa Košarkaškog saveza BiH, te ljudi koji se nalaze na rukovodećim pozicijama, prema Košarkaškom savezu Republike Srpske i svemu što dolazi iz Republike Srpske – rekao je Đurđević.

Predsjednik KS Republike Srpske je podsjetio da ovo nije jedina u najmanju ruku čudna odluka Saveza BiH na uštrb klubova iz Republike Srpske.

– Imali smo priliku, u prethodnom periodu, da vidimo da je košarkašima Mladosti iz Mrkonjić Grada otkazana utakmica sa KK Spars iz Sarajevo na sam dan utakmice, nekoliko sati prije njenog početka i to putem mejla. To je protivno svim propisima i ta utakmica je trebala da bude registrovana službenim rezultatom u korist ekipe Mladosti. Ipak, to se nije desilo, a komesar za takmičenje i tom prilikom se oglušio o sve akte KS BiH – kaže Đurđević koji zaključuje:

“Od kako sam stupio na poziciju predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske, za ove tri godine, konstantno imamo probleme na relaciji sa KS BiH. Ne poštuje se autoriet, ne poštuje se ravnomjerna zastupljenost i često KS BiH, i kolege iz Federacije BiH pokušavaju da nanesu štetu klubovima iz Republike Srpske, a čini mi se da je im najveći trn u oku KK Igokea koji je najbolji košarkaški klub u BiH. Na razne načine se pokušava omalovažiti uspjeh, ali se i pokušava na sve načine onemogućiti da se ostvari sportski  rezultat na terenu. Sjetimo se samo skandalozne završnice prvenstva BiH u Širokom Brijegu i sličnih stvari. Definitivno postoji kontinuitet lošeg odnosa prema svemu što dolazi iz Republike Srpske, ali kada pogledamo šta se sve dešava u BiH onda je jasno da jedno prati drugo.”

U petak (16. februar) i subotu (17. februar) u Sarajevu se igra završnica Kupa Mirza Delibašić. Trofej brane košarkaši Igokee koji će se za novo finale boriti protiv Bosne, a drugi par čine Leotar i Široki. Polufinala se igraju u 17 i 20 časova, a finale je na programu u subotu od 17 časova.

Komentar