Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Njemačka se zalaže za sankcije Miloradu Dodiku

Napori za otcjepljenjem entiteta RS od države Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, izjavila nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock založila se u ponedjeljak za sankcije protiv Milorada Dodika, u vrijeme dok on nastoji oslabiti državne institucije Bosne i Hercegovine i povećati autonomiju bh. entiteta Republika Srpska, što su brojne zapadne zemlje, uključujući SAD, ocijenile kao korake koji ugrožavaju teško stećeni mir u zemlji i regiji.

“Njegovi pokušaji da se odvoji su neprihvatljivi, a to znači, također, da sadašnji režim sankcija treba sada iskoristiti i protiv gospodina Dodika, za šta sam se zalagala ovde [u Briselu]”, rekla je Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka s kolegama iz Evropske unije u Briselu.

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih i sigurnosnih kriza od 1995. godine, kada je u zemlji okončan četverogodišnji rat.

Lideri Unije o Zapadnom Balkanu

Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i de facto čelnika RS-a Dodik najavio je da će taj entitet povući iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, odnosno da će entitet u mnogim slučajevima preuzeti nadležnosti od države poput pravosuđa, prikupljanja indirektnih poreza, vojske….

Proces, kojeg Dodik naziva “vraćanjem nadležnosti koje je država Bosna i Hercegovina ranije uzela” od RS-a u petak je većinom glasova podržala Narodna skupština RS-a, u kojoj njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu.

Vladi RS-a dat je rok od šest mjeseci da izradi zakone koji će zamijeniti državne zakone u tom entitetu.

Lideri EU-a će detaljnije razgovarati o situaciji na Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, na samitu s istočnim susjedima ove sedmice.