Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Nova godina – novi rast cijena! Od vlasti ne očekujte da će vam pomoći

U Novu godinu ulazimo sa novim talasom poskupljenja.

Ekonomista Faruk Hadžić skrenuo je pažnju na novi rast cijena u prvim danima 2022. godine.

“Ako ste išli ovih dana u radnje, mogli ste primijetiti da je cijena kafe opet povećana, što već sada nije tako zanemariv rast. Jutros u jednom od marketa, redovna cijena 500 grama kafe većine proizvođača iznosila je 8,55 KM, uz nekoliko izuzetaka gdje je bila na akcijskoj prodaji. Prošle godine, 500 grama kafe se moglo kupiti za minimalno dvije KM manje nego sada. Kafa je samo jedan od primjera u posljednje vrijeme. Isto možete očekivati i za cijene hrane u restoranima, koji će sigurno korigovati cijene, ako već nisu”, kaže ovaj ekonomista.

On navodi da bez obzira što je inflacija uvezana u našu državu ona je opasna.

“Stalni rast cijena dovesće i do rasta ne samo trenutne inflacije, nego i očekivane inflacije, što znači, da će se mnogi privrednici prilagođavati ne samo trenutnoj, već i očekivanoj budućoj inflaciji, a time rast budućih cijena može biti samo još veći. Radnici će također, opravdano, tražiti veće plate zbog rastućih troškova života, čime opet raste pritisak na novi rast cijena i tako sve u krug”, rekao je Hadžić i dodao da od vlasti ne očekujemo pomoć.

“Da su htjeli, davno bi to uradili, jer rješenja postoje, stotine puta su kolege ekonomiste o tome pisale. Nego, snađite se sami kako možete.”