Grad Trebinje
Trebinje

Nova godina se slavi po danu

Zbog pandemije virusa korona i ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata širom RS proslave Nove godine u kafićima, restoranima i hotelima biće organizovane u dnevnoj varijanti ili uopšte neće biti ni održane.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma (HoReCa) i vlasnik nekoliko objekata, kazao je za “Nezavisne” da većina ugostiteljskih objekata neće ni organizovati dnevne proslave Nove godine.

“Uglavnom 31. decembra ljudi ranije izlaze s posla i u ugostiteljskim objektima u krugu svojih prijatelja i radnih kolega obilježe i proslave odlazak stare godine. Tako će i ove godine biti, a to je sve neorganizovano, spontano i u dnevnoj varijanti. Uz poštovanje svih mjera koje su propisane, a koje sprovodi većina ugostitelja, ovo je najsigurniji način da se barem malo proslavi odlazak godine koja je bila loša za sve”, istakao je Šajić.

Srećko Ćehić, ugostiteljski radnik u restoranu “Provance” u Banjaluci, rekao je da će se 31. decembra u ovom restoranu raditi najduže do 20 časova.

“Nismo ništa organizovali kao dnevnu varijantu, ali vjerovatno će naši stalni gosti dolaziti. Oni će u manjem broju i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera proslaviti odlazak ove stare, jako loše godine”, dodao je Ćehić.

U kafe-baru “Poeta” iz Trebinja rekli su da još nisu planirali organizovati nikakve proslave za Novu godinu, ali da će još razmisliti.

“Ne znamo da li će biti organizovane neke dnevne proslave, mi imamo stalne goste i 31. decembra će možda biti organizovana neka dnevna proslava kako bi se obilježio odlazak stare godine i proslavio dolazak nove 2021. godine, ali sve u skladu sa epidemiološkim mjerama“, kazali su u ovom kafiću iz Trebinja.

U kafe-baru “Carpe diem” u Prijedoru kažu da još nisu odlučili da li će biti održana dnevna proslava i da će sve zavisiti od gostiju koji budu bili taj dan u lokalu.

“Nismo organizovali ništa, jer nam se ne isplati. Vidjećemo da li će gosti biti raspoloženi da se obilježi u nekoj dnevnoj varijanti kojom bi ispratili staru godinu, koja je za zaborav, uz poštovanje svih propisanih mjera”, naveli su u ovom kafiću u Prijedoru.

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao 21. decembra, radno vrijeme ugostiteljskih objekata ostaje na snazi i traje od šest do 22 časa do 15. januara naredne godine.

“Ograničava se radno vrijeme u periodu od šest do 22 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, kao što su benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i drugo, kao i priređivačima igara na sreću kao što su kladionice, automat-klubovi, kazina, tombole i drugo”, saopšteno je tada iz Vlade RS.

Nezavisne novine