Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

NOVA INICIJATIVA U INSTITUCIJAMA BiH Ljekarski pregled, testiranje na droge i mentalno – psihološke sposobnosti preduslov za fotelju

Da li je potrebno uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH – tema je koju je ovih dana pokrenuo šef Kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH, Saša Magazinović.

O n je, naime, prije nekoliko dana uputio inicijativu Kolegiju predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH koji podrazumijevaju posebno testiranje mentalno psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Magazinović je u obrazloženju naveo kako današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici i namještenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled.

Međutim, kako dodaje on, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obavljaju najviše javne funkcije.

– Tako, na primjer, ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede. Smatrajući da osobe koje obavljaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednake sa svim ostalim građanima, iniciram definisanje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to – navodi Magazinović.

On u inicijativi još dodaje da, s obzirom na to da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama, značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatra da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.

Magazinović traži da se, pored ljekarskog pregleda, stavi akcent i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da Magazinovićeva inicijativa neće proći i da će biti upotrijebljena u dnevno-političke svrhe zarad političkih prepucavanja.

– Mislim da je, pak mentalno zdravlje samih građana BiH definitivno ugroženo uslijed ponašanja političara i imenovanih zvaničnika i pitanje je kako njih spasiti, a ono jeste temelj zrelosti i opšteg zdravlja jednog društva – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ona dodaje da bi testiranje na psihoaktivne supstance otkrilo poražavajuće stvari. Istovremeno, kako ističe Topićeva, smatra da bi ovakva inicijativa, kada bi dobila zeleno svjetlo, bila predmet velikih manipulacija i zloupotreba, čemu smo i do sada svjedočili.

– U prilog tome govore vještačenja o nekim političarima i ozbiljnom narušavanju njihovih mentalnih i psiholoških sposobnostima kad im je to trebalo da bi dobili sudske procese. I naravno, to im nije zasmetalo u obavljanju funkcija – kaže Topićeva. Ona ističe da je društvu u BiH, dakle i građanima i političarima potrebno mentalno resetovanje kao preduslov za uvođenje i zaživljavanje ovakvih inicijativa.

Sociolog Vedran Francuz kaže da s obzirom na to da svi zaposleni u državnim službama moraju proći zdravstveni pregled, bilo bi dobro isto uvesti i za izabrane i imenovane zvaničnike.

On smatra da ovakav korak ne može donijeti štetu građanima, pod uslovom da testiranje ne bude uvedeno radi sticanja političkih poena u cilju da se građanima pošalje poruka da se o svemu vodi računa prilikom imenovanja na odgovorne pozicije, a da se s druge strane ovom postupku priđe selektivno, odnosno da se gleda kroz prste onima za koje se pokaže da nisu mentalno-psihološki sposobni.

– Činjenica je da je našim institucijama zavladala korupcija i da je percepcija kriminala u politici postala opšte poznata, i da je stvorena određena tolerancija od strane javnosti. Pitanje je koliko osoba bi palo na ovim testovima jer je nemoguće da su osobe sklone korupciji mentalno-psihološki sposobni – kaže Francuz za Srpskainfo.

On dodaje da smo svjedoci da na javnoj sceni imamo prisutan nepristojan vokabular, takozvani udarci ispod pojasa, koji svakako zaslužuju ozbiljnu psihičku analizu tih ličnosti kad treba da dobiju neku poziciju gdje preuzimaju odgovornost u ime građana.

Francuz kaže da određene primitivne poruke zasigurno nekima služe da ostvare političke poene u kampanji, ali ovdje se postavlja pitanje da li su neki od tih političara glumci ili zaista imamo posla s određenim poremećajima ličnosti.