Grad Trebinje
Republika Srpska

Nova pravila u SNSD-u: Nema više DVA U JEDAN – ili poslanik ili direktor?!

Direktorska fotelja ili poslanička klupa – SNSD-ovci će morati da biraju šta im je draže.

Nakon izbora neće moći da sjede na dvije stolice. Barem prema priči SNSD-ovih kandidata i direktora, to im ne bi smetalo.

Na kom polju može više da pridonese društvu – na osnovu toga odluku će donijeti direktor Doma zdravlja Banjaluka i odbornik u gradskom Parlamentu.

„Mislim da trebamo gledati svi iz perspektive kako ja kao profesionalac, evo konkretno kao dr medicinskih nauka, docent na katedri, specijalista porodične medicine, kako ja najbolje mogu doprinijeti našoj zajednici da li kao direktor zdravstvene institucije ili narodni poslanik, eto to će vjerovatno biti ono što je presudno“, rekala je Nevena Todorović. direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Do funkcija, kako kaže, nije Vladu Đajiću. Direktor UKC-a i narodni poslanik čeka na zvaničnu odluku stranke.

„Mislim da ćemo sada poslije izbora zauzeti stav. Ne bih htio bez zvaničnog stava partije da dajem svoje mišljenje, ali mene što se lično tiče, sve su mi funkcije dosadile“, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

To što će se morati opredijeliti, sasvim je ispravan stav i za direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i narodnog poslanika. Miroslav Vujičić priznaje da se zasitio od dva posla. Zna tačno šta bi uradio.

„Partija me kandidovala za listu za PD PS BiH. Ako prođem, podnijeću ostavku na mjesto direktora bez ikakvih problema“, rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

„Čovjek mora dobro i dobro da izdvoji vrijeme svoje kako bi obavljao i jedan i drugi posao. Ja sam dosta vremena izdvajao da stižem i jedno i drugo, imao sam i saradnike, i bolje se opredijeliti za jedno“, rekao je Vujičić.

To je više pravno nego političko pitanje, ali bi mogla da se donese politička odluka kako se ne bi gomilale funkcije, objašnjavaju analitičari. Nevenko Vranješ kaže da bi valjalo razgraničiti funkcije.

„Najprije s činjenicom što mi imamo situaciju da veliki broj ličnosti ima istovremeno više funkcija na kojima, razumljivo, ne može dati svoj doprinos, to je jedna dimenzija. Druga dimenzija, imamo previše mladih nezaposlenih s jedne strane, a s druge strane imamo jako veliki broj lica koja zauzimaju više, da tako kažem radnih mjesta“, izjavio je Nevenko Vranješ, profesor na fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Treća stvar je, sprečavanje eventualnog nepotizma ili bilo kog drugog narušavanja javnog interesa i pravnog sistema.

Objašnjava Vranješ da naš pravni sistem nije definisao sukob interesa.

Kaže i da u svijetu nije nepoznata i spojivost i nespojivost izabranih funkcija sa izvršnim funkcijama.

Autor: atv/faktormagazin

Komentar