Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo.

Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke stranke okupljene oko SDP-a BiH, u ovim strankama navode da im je sada pružena šansa da pokrenu smjenu članova CIK-a, jer, kako navode, već duže vrijeme su nezadovoljni radom članova te institucije, a posebno odlukama koje su donosili nakon posljednjih izbora, a koje su rezultovale opštim haosom.

– SNSD i koalicioni partneri koji su funkcionisali u prošlom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH kontinuirano su upozoravali na nelegalnost i nekompetentnost pojedinih članova CIK-a. To se nažalost pokazalo i u proteklom izbornom ciklusu pred cjelokupnom javnosti. Nas je ograničavalo da uđemo u formalne procese smjene, jer je u prošlom sazivu Predstavničkom doma SDA imala alternativnu većinu sa SDS-om i PDP-om. Tako da je besmisleno bilo uopšte i podnositi inicijativu za smjenu članova CIK-a – kazala je “Glasu” Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a koja je izabrana i za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Naglašava da s obzirom na to da je u četvrtak verifikovana drugačija kompozicija većine u Predstavničkom domu, ideja o smjeni članova CIK-a sada može ozbiljnije doći u razmatranje.

– Vjerujem da će do toga i doći. Trenutni saziv CIK-a imenovan je na mandatni period od sedam godina. Oni su tek neke dvije godine na tim funkcijama. Prilikom pokretanja inicijative treba samo voditi računa da ne uđemo u sudske procese sa eventualno lošim ishodom – kazala je Novaković Bursać. Ponovila je da je stav SNSD-a, ali i činjenično stanje, da je trenutna postava CIK-a politički izabrana i da je nekompetentna.

– U to se uvjerila cjelokupna javnost, posebno nakon održanih izbora u oktobru i haosa kojem su bili izloženi na osnovu odluka CIK-a – zaključila je Novaković Bursać.

Iz HDZ-a podvlače da je prvi ispit već položen konstituisanjem Predstavničkog doma i izborom njegovog rukovodstva.

– Teško je sada govoriti koje prve poteze ćemo preduzimati. Sada nam predstoji prvo priča o formiranju Savjeta ministara BiH – to nam je prioritet. Naravno o svemu ostalom, kao i o preduzimanju inicijative u vezi sa smjenom članova CIK-a razgovaraćemo sa strankama koje čine vlast na nivou BiH. Svi su nezadovoljni radom CIK-a i to pitanje definitivno će biti razmatrano – kazali su “Glasu” u HDZ-u.

Iz SDP-a navode da ostaju pri svom ranijem stavu da je CIK pao na svim ispitima te da nije dorastao zadatku uz očiglednu političku pristrasnost.

– Od procesa kontrole izbora, prebrojavanja glasova i kasnijih odluka CIK se sve više kompromitovao. Praktično sve odluke koje su uslijedile nakon izbora donesene su na štetu stranaka “Trojke”, odnosno osam stranaka potpisnica Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH – poručili su još ranije iz SDP-a i dodali da od partnera u vlasti na nivou BiH očekuju podršku za smjene i imenovanje istinski profesionalnog CIK-a koji će u prvi plan staviti utvrđivanje tačnih rezultata izbora, a ne onih po svaku cijenu.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH je Suad Arnautović, a članovi su Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Vlado Rogić, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica – Prutina.

Tužba Petrića

Sud BiH je u aprilu ove godine odbio tužbu bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktuelnih članova CIK-a. Tada je iz Suda BiH poručeno da su članovi CIK-a izabrani u skladu sa Izbornim zakonom.

– Prigovori tužioca su paušalni da imenovani kandidati za članove CIK-a nisu pravni stručnjaci s iskustvom u sprovođenju izbora ili izborni stručnjaci – navedeno je tada u odluci suda.

Glas Srpske

Komentar