Grad Trebinje
Tenis

Novak na pragu istorije i jubileja – 400. nedelja na vrhu je sve bliže!

Novak Đoković je započeo 395. nedelju na vrhu ATP liste i samo je na pet sedmica od magičnog broja 400! Srbin je rekorder po broju sedmica na vrhu svijeta, ali u vazduhu lebdi pitanje: hoće li moći da se raduje i 400. sedmici na kraju godine? Karlos Alkaras prijeti, ali pravu borbu vidjećemo na mastersu u Parizu i završnom mastersu u Torinu! Biće ovo uzbudljv završetak 2023. godine.

Novak Đoković od US Opena nije odigrao niti jedan turnir, ali i dalje je na krovu svijeta! On je ovog ponedeljka, 16. oktobra, započeo 395. sedmicu na vrhu ATP liste. 

Njegov prvi pratilac je Karlos Alkaras koji se nije proslavio na turnirima u Kini. Pitanje svih pitanja je: hoće li Novak Đoković uspjeti da broji do 400 na vrhu svijeta? 

Odgovor na ovo pitanje daće završnica ove sezone. Nole se trenutno nalazi u Crnoj Gori gdje će nastaviti sa treninzima pred odlazak najprije u Pariz, gdje će od 31. oktobra igrati na mastersu u dvorani Bersi, a onda i na završni Masters u Torinu. 

Đoković je prošle godine stigao do finala u Parizu odnosno do titule u Torinu. Do kraja godine brani još 2.100 poena, dok se još uvek ne zna da li će mu biti oduzeto 250 poena sa turnira u Tel Avivu. 

Alkaras je u svojoj potjeri za Đokovićem u boljoj poziciji jer on brani samo još 180 poena osvojenih u Parizu prošle godine. 

– Moj cilj do kraja sezone je da budem broj jedan. Novak mi je stalno u mislima, na svakom treningu – rekao je mladi španski teniser rođen u Mursiji. 

Na turneji u Kini, Alkaras je imao lijepu priliku da stigne Novaka, ali se iz Pekinga i Šangaja vratio samo sa 270 bodova. Trenutno, Novak Đoković ima 11.045 poena, a Karlos Alkaras 8.805.

Nema sumnje, čeka nas uzbudljiv kraj 2023. godine.

U prvih deset desile su se određene promene. Andrej Rubljov je posle finala u Šangaju skočio za dvije pozicije i sada je peti teniser sveta. Po korak unazad napravili su Holger Rune i Stefanos Cicipas. Danac je sada šesti na planeti, a Grk sedmi. Dva koraka unazad je napravio Tejlor Fric i sada je deseti na planeti.

Korak unaprijed napravili su Aleksandar Zverev i Kasper Rud, pa je Nijemac sada deveti, a Norvežanin osmi. 

Najveći napredak je napravio Hubert Hurkač koji je posle osvajanja mastersa u Šangaju skočio za šest mesta i trenutno je 11. na ATP listi. 

Top deset tenisera sveta:

1. Novak Đoković (Srbija)  11.045 bodova

2. Karlos Alkaras (Španija) 8.805

3. Danil Medvedev (Rusija)              7.355

4. Janik Siner (Italija)           5.000

5. Andrej Rubljev (Rusija) 4.765

6. Holger Rune (Danska)    4.605

7. Stefanos Cicipas (Grčka)    4.360

8. Kasper Rud (Norveška) 3.685

9. Aleksandar Zverev (Nemačka)   3.460 

10. Tejlor Fric (SAD)                3.410

Što se tiče srpskih tenisera, pored Novaka Đokovića u top 100 nalaze se i: Laslo Đere koji je skočio za jedno mjesto i sada je 35. Dušan Lajović je napravio pomak za četiri pozicije i sada je 51, dok je Miomir Kecmanović skliznuo za osam mjesta i sada je 53. 

Hamad Međedović se nalazi nadomak ulaska u sto najboljih, trenutno je 102. na planeti. 

sportal

Komentar