Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Nove američke sankcije za Dodikove saradnike

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstila tri osobe iz BiH: Srebrenku Golić, predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpske, Branislava Okuku, savjetnika predsjednika Republike Srpske, i Jelenu Pajić Baštinac, generalnu sekretarku predsjednika Republike Srpske.

Iz Ambasade SAD u BiH navode da su oni doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja “neustavnog dana Republike Srpske 9. januara 2024. godine, što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem”.

Ističe se da su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson i dodao:

“Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine.”

Podsjetimo da su ranije američke sankcije uvedene kompletnom rukovodstvu Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentar