Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Nove doze LAŽNOG PATRIOTIZMA: Zašto je BiH propustila šansu da na vrijeme nabavi vakcine

Masovna imunizacija građana BiH još nije počela, što je političarima poslužilo kao odličan alibi za sportsku disciplinu u kojoj su najjači, a to je prebacivanje loptice odgovornosti sa sebe na druge.

Ako pitate funkcionere koji su na vlasti ko je kriv što BiH nije na vrijeme nabavila vakcine, čućete razne izgovore, ali ni iz jednog od njih nećete moći zaključiti ko je zaista kriv i gdje je zapravo zapelo.

U Republiku Srpsku do sada je stiglo oko 42.000 doze vakcina, što je dovoljno za vakcinaciju 21.000 građana, dok je u Federaciji do sada stiglo oko 10.000 doza vakcina, i to onih koje im je donirala Srbija. Brojni građani iz oba entiteta su u međuvremenu počeli da se masovno prijavljuju za vakcinaciju u Srbiji, jer više ne mogu da čekaju na vakcine u BiH.

Sve je moglo biti drugačije

Umjesto imunizacije, u BiH je ovih dana uveden još jedan „lokdaun“ s obzirom da broj oboljelih iz dana u dan sve više raste.

A da je sve moglo biti drugačije može se zaključiti iz posljednje izjave ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžije, koji je prije dva dana otkrio da je još u januaru dostavio ponudu vlastima BiH za vakcine „sputnjik V“ od strane Ruskog fonda za direktna ulaganja. On tvrdi da je ponudu mogao dostaviti i ranije, ali da niko iz BiH to nije tražio od ambasade.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Dostavio sam informaciju nakon razgovora s odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, koja je u sebi sadržavala sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od nekih 50.000 ili 100.000 vakcina. Ta informacija je otišla u Ministarstvo inostranih poslova BiH, na ruke ministarke Bisere Turković. Nakon toga niko nas nije kontaktirao, niti smo imali nekih upita – otkrio je Samardžija.

Veliki red za čekanje

On tvrdi da se tada moglo direktno preko nekog od fondova u BiH sa državnim ruskim fondom dogovoriti isporuka vakcina. Samardžija kaže da je BiH tada imala odličnu ponudu, ali da je sada „već u velikom redu za čekanje“.

– Koliko vidim, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera. Mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije – istakao je Samardžija.

Drugim riječima, BiH je vakcine davno mogla imati da je vlast zaista marila za građane. Povoljna ponuda za vakcine „sputnjik V“ umjesto da je razmatrana po hitnom postupku završila je u nečijoj ladici, a građani su po ko zna koji put dobili istu besplatnu zabavu, kakvu gledaju već decenijama, u vidu prepucavanja političara o tome ko je zakazao u cijeloj priči i koji entitet je više sposoban ili nesposoban da nešto uradi.

Ko misli na građane?

Politički analitičar Adnan Huskić ističe da su građani tako umjesto vakcina dobili samo lažni patriotizam.

FOTO N1
FOTO N1 Adnan Huskić

– Vjerujem da niko nije ni obraćao pažnju na dopis koji je ambasador Samardžija poslao i to je možda najtragičnije u cijeloj priči. Zašto nisu obraćali pažnju? Iz prostog razloga, jer im nije bio primarni interes razmišljati i gledati stvari kroz prizmu interesa građana. Opšte je poznato da na građane u BiH niko ne misli – ističe Huskić za Srpskainfo.

Dodaje da u BiH ne postoji nikakav okvirni plan o tome gdje smo kao država i društvo. Prema njegovim riječima, bilo bi sasvim logično da na nivou BiH postoji ozbiljan plan koji bi pokazao da je cilj vlasti da epidemiju drže pod kontrolom, da se ne preoptereti zdravstveni sistem, da što prije počne imunizacija građana kako bi se spriječila dalja ekonomska katastrofa.

– Međutim, mi taj plan nigdje ne vidimo, osim u njihovim pričama – ističe Huskić.

Godina potrošena na svađe

Smatra da ambasador Samardžija nije ni trebao sam da se javlja, već su institucije, odnosno vlasti Bosne i Hercegovine trebale da ga kontaktiraju i zamole za pomoć. Isto kao i ambasadora u Kini, i svim onim državama u kojima BiH ima svoje ljude koji imaju dobre kontakte, pa makar i neformalne veze, da se nađe način da se priskrbe vakcine.

– Ali, da bi se to uradilo morate da imate sistem i ljude koji tako razmišljaju. Naši političari umjesto nabavke vakcina i borbe protiv korone cijelu godinu su potrošili svađajući se i nadmećući oko toga ko će vladati CIK, ko ima kontrolu nad VSTS, ko je šta izjavio, hoće li biti referenduma u Republici Srpskoj ili ne…. To su teme koje su dominirale u proteklih godinu dana i kojima se vlast zanimala – podsjeća Huskić.

Ocjenjuje da je ovo samo kamenčić u opštoj propasti politika u BiH. Huskić ističe da će Federacija BiH sada vjerovatno platiti duplo veću cijenu za vakcine nego što bi plaćali da se reagovalo na vrijeme.

Peti po broju zaraženih

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić ističe da podaci SZO govore sami za sebe o sposobnosti političara u BiH.

FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

On podsjeća da je BiH, prema jučerašnjim podacima, peta zemlja u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika.

– Svugdje u svijetu vakcine za svoje građane nabavlja država. Ovdje, na žalost, država od prošle godine nije učinila bukvalno ništa da bi zaštitila građane od virusa korona, niti je učinila ništa da bi osigurala zaštitu za buduće zaraze. To se posebno odnosi na FBiH – tvrdi Kukić.

Navodi da „fantom nacionalnog interesa i dalje gazi sve pred sobom, uključujući i živote i zdravlje građana“.

Kukić ističe da vlasti u BiH očito ne zanima ništa osim kako da se okoriste od određene situacije, kako da se „ugrade u provizije, zarade i profite“.

– Pa tako imate situaciju da Vlada FBiH umjesto da učini sve da osigura vakcine bilo kojeg proizvođača u svijetu, donosi odluku da privatne firme mogu sklapati ugovore za nabavku vakcina. Na taj način se cijena vakcina povećava za nekoliko puta, dok se svako ne ugradi u tu cijenu. Vlast tako po ko zna koji put demonstrira kako joj nije stalo do budućnosti građana niti ju je briga to što bi ova zemlja uskoro mogla postati demografski ispražnjena. Nosioci vlasti u BiH imaju svoje interes i ko se u te interese uklopi, uklopi, a ko se ne uklopi, neka se brine sam o sebi – zaključuje Kukić.

Topićeva: Pravo lice vlasti

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je izjava ambasadora Samardžije, uključujući još neke događaje u proteklih godinu dana, razotkrila pravo lice svih nivoa vlasti u BiH.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA Tanja Topić

Kada su građani došli u situaciju da počnu nositi maske kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe, kako ističe Topićeva, u tom momentu su maske funkcionera na vlasti pale.

– Ambasador je samo razotkrio jedan vrlo bahat i ignorantski odnos vlasti prema sopstvenim građanima. Zapravo, vlast je vrlo jasnije nego ikada pokazala da njihovo bavljenje politikom ne stavlja građane na prvo mjesto već su u prvom planu njihovi lični interesi – ističe Topićeva.

Dodaje da se po ko zna koji put pokazalo da svaki događaj koji je bitan za građane postaje predmet političkih nadmudrivanja i igara.

– Te političke igre u svim javnim nabavkama jasno ukazuju da ukoliko nema ugrađivanja za donosioce odluka, i kompanije koje su bliske njima, ili su povlaštene, onda svaki javni interes pada u vodu – kaže Topićeva.

srpskainfo.com