Grad Trebinje
Republika Srpska

Nove mjere u Srpskoj: Maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima smanjen na 30

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije rekao je da je maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima smanjen na 30, a privatna okupljanja na deset. “I dalje ostaju mjere zabrane fitnes centrima, ali i kulturnim društvima. Dodatna zabrana je prodaja alkoholnih pića od 22 do šest časova. Zabranjena su organizovanja bilo kakvih sportskih događaja osim kada su u pitanju profesionalni sportisti”, naveo je Zeljković.

On je rekao da građani treba da se i dalje pridržavaju mjera u vezi sa virusom korona jer se Republika Srpska nalazi na korak takozvanog “zaključavanja”  pojedinih oblasti života i rada.

“Poseban akcenat je na kontroli pojedinca ili svake osobe koja je dužna poštovati mjere, poput nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru. Pripadnici MUP-a, komunalne policije i Inspektorata će na tom planu, uključujući poslovne subjekte, biti mnogo oštriji i rigorozniji jer je došlo do pada poštovanja postojećih mjera. Dakle, ovo je bukvalno posljednji trenutak da građani podignu odgovornost i svijest o mjerama”, izjavio je Zeljković.

Zeljković je rekao da će biti pojačana kontrola mjera.

“Trgovački objekti dužni su da istaknu na ulazu maksimalan broj osoba, po jednoj osobi su četiri metra kvadratna”, rekao je Zeljković.

Apeluje se na poslodavce da organizuju rad od kuće, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

“Svi pokazatelji govore da ćemo imati u narednom periodu mnogo težu situaciju. MUP Srpske će kontrolisati poštovanje mjera, i subjekata i pojedinaca. Želimo da građani budu svjesni da se nalazimo pred prekretnicom. Sadašnje mjere imaju za cilj smanjenje zaraze kod radno aktivnog stanovništva, koji imaju veliki broj kontakata. Institut će i dalje insistirati na strožim mjerama”, rekao je Zeljković.

Kada je riječ o vakcinaciji starijih od 65 godina, Zeljković je naveo da su pojedini domovi zdravlja to počeli, dok će drugi taj posao sprovoditi narednih dana.

“Moramo da što prije obuhvatimo ovu populaciju koja je najpodložnija stvaranju teške kliničke slike“, rekao je Zeljković i upozorio da se povećava broj hospitalizovanih.

On je rekao da je Republička uprava civilnih poslova sprovesti dezinfekciju u lokalnim zajednicama, posebno onim u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

“To pogoršanje imamo u devet gradova i akcenat je na dezinfekciji objekata poput škola, đačkih i studentskih domova, vrtića, dječijih igrališta…”,rekao je Zeljković.

On je rekao da treba smanjiti kontakte populacije koja je trenutno najveći prenosilac virusa, a to su radno stanovništvo i lica od 30 i 65 godina.

“Cilj je da ove osobe u narednom periodu imaju što manje socijalnih kontakata”, rekao je Zeljković.

Poručio da će vlasti Srpske medijski i na sve načine raditi promociji vakcinacije kao efikasnog načina za suzbijanje širenja virusa jer se Republika nalazi u izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji prema svim parametrima.